Meer asbestmeldingen, een mediahype?

Sinds de vondst van asbest in woningen in Utrecht zijn er meer meldingen uit het hele land. Wordt er dan plotseling meer asbest gevonden?

Bewoners van het antikraakpand de Alver in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet worden per bus geëvacueerd na de vondst van asbest. De bewoners worden elders opgevangen. Foto ANP

Na het aantreffen van asbest in Utrecht wordt in steeds meer plaatsen melding gemaakt van ontruimingen om asbest. Gisteren dook de gevaarlijke stof op in Twente en Rotterdam.

Asbest is in het nieuws sinds twee weken geleden een deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland werd ontruimd. Bij sloopwerkzaamheden aan de Stanleylaan kwam asbest vrij, dat zich verspreidde naar daken van woningen en garageboxen.

Daarna werd de stof aangetroffen in 94 kruipruimtes van huizen in de Groningse wijk Selwerd. En gisteravond moesten 42 bewoners uit de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet overnachten in een sporthal toen asbest werd gevonden in een antikraakpand.

Het lijkt erop alsof steeds meer gevallen van asbest aan het licht komen. Maar dat is niet het geval, stelt asbestdeskundige Ton Witteman. Volgens hem gebeurt het iedere dag ongeveer 100 keer dat er asbest uit een woning wordt verwijderd. „In 80 procent van de gebouwen van voor 1993 is asbest aanwezig. Dat kan zijn in een schoorsteenpijpje of zoals in Kanaleneiland op tien verschillende plekken. Zolang je er niet aanzit, kan het geen kwaad.” Volgens Witteman doen zich bijna wekelijks grote asbestzaken voor zoals in Utrecht. Een mediahype dus? Witteman: „Men is er inderdaad extra op getriggerd.”

Ook Henk Wierenga, eigenaar van een asbest-adviesbureau in Groningen, spreekt van „overdreven aandacht” van kranten en tv. „Het wordt enorm opgeblazen. Sommige media doen het nu voorkomen alsof álle asbest gevaarlijk is. Pijpen die al dertig jaar in woningen zitten, waar geen vezeltje bij vrij komt, zouden nu opeens ook verwijderd moeten worden. Echt flauwekul. Maar het geeft bewoners van oude panden wél een ongemakkelijk gevoel.” Wierenga merkt het bij zijn eigen saneringsbedrijf. Hij krijgt sinds het asbestincident in Utrecht aanmerkelijk meer aanvragen om asbest te ruimen. Wierenga: „De paniek is toegeslagen.”

    • Andreas Kouwenhoven