Kromowidjojo wint 100 meter vrij - ‘geen perfecte race, maar goud is goud’

Ranomi kromowidjojo heeft goud gewonnen op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van het zwemtoernooi. In een spannende finale moest ‘Kromo’ in de tweede helft van de race een achterstand goedmaken. Ze finishte in een olympisch record van exact 53,00 seconden.

Missy Franklin (VS feliciteert Ranomi Kromowidjojo met haar gouden race op de 100 meter vrij. Foto AP / Matt Slocum

Ranomi kromowidjojo heeft goud gewonnen op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van het zwemtoernooi. In een spannende finale moest ‘Kromo’ in de tweede helft van de race een achterstand goedmaken. Ze finishte in een olympisch record van exact 53,00 seconden.

De winst van Kromowidjojo betekent de tweede gouden plak voor Nederland. Voor de Groningse zwemster was het de eerste individuele gouden olympische medaille in haar carrière, na vier jaar geleden in Beijing weliswaar ook goud te hebben gewonnen, maar toen met het estafette-team.

De winnende race van Kromowidjojo:

‘Asljeblieft Nederland, hier is ie dan’

‘Kromo’ zei direct na afloop van haar race vanavond voor de camera’s van de NOS:

“Ja, gewonnen. De tijd was niet goed. Maar in dit geval, de Olympische Spelen, maakt dat niet uit. Ik ben zo blij. Het was geen perfecte race, maar goud is goud. Alsjebielft Nederland, hier is ie dan.”

En ook later in het interview bleef ze opvallend kritisch op haar tijd:

“Ik vond het niet echt goed. Tijdens de race heb ik niet gelet op waar de andere zwemsters lagen. Ik heb me op mezelf gefocust. Je moet gewoon rustig blijven en je ding doen.”

Verlinden bereikt finale 100 meter vlinderslag

En er was nog meer Nederlands succes. Joeri Verlinden heeft de finale bereikt van de 100 meter vlinderslag. In de tweede heat van de halve finale zwom hij een tijd van 51,75 seconden, de vierde tijd in zijn heat. In de eerste heat was alleen Michael Phelps sneller dan de Limburgse zwemmer.

Phelps en Chad le Clos, de winnaar van het goud op de 200 meter vlinderslag, werden eerste in hun serie. Verlinden ging derhalve met de vijfde tijd naar de finale.
Hij brak met zijn race zijn eigen Nederlands record, dat sinds 2010 stond op 51,82. De finale van de 100 meter vlinderslag is vrijdagavond.

De halve finale van Verlinden:

Phelps schrijft opnieuw geschiedenis

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, toch al sinds kort ‘de grootste Olympiër aller tijden’, schreef vandaag nog maar eens geschiedenis. Voor de derde Olympische Spelen op rij won hij goud op de 200 meter wisselslag. Nog nooit won iemand op hetzelfde onderdeel op drie Olympische Spelen op rij een gouden medaille.

Phelps troefde op de 200 meter wisselslag zijn grootste concurrent Ryan Lochte af.

Phelps schrijft opnieuw geschiedenis:

Soni duikt met goud onder 2.20,00 minuten grens

De Amerikaanse zwemster Rebecca Soni heeft de olympische 200 meter schoolslag op haar naam geschreven. Net als in de halve finale deed de 25-jarige dat met een wereldrecord. Ze ging als eerste onder de 2.20 minuten en finishte op 2.19,59 minuten.

Achter Soni werd de Japanse Satomi Suzuki tweede. Haar tijd van 2.20,72 minuten was een evenaring van het Aziatisch record. Iuliia Efimova uit Rusland verbeterde het Europese record naar 2.20,92 en dat was voldoende voor een bronzen medaille.

Soni zwemt wereldrecord:

Clary troeft Lochte af op 200 meter rugslag

Tyler Clary heeft de 200 meter rugslag gewonn. De Amerikaan troefde in een olympisch record van 1.53,41 minuten Ryosuke Irie uit Japan en zijn landgenoot Ryan Lochte af. Irie gaf 37 honderdsten toe en dook ook onder het oude olympisch record, Lochte evenaarde dat in 1.53,94. Het verlies van titelverdediger Lochte was verrassend. Hij was vooraf de grote favoriet.

Zwemster Sharon van Rouwendaal sneuvelde in de halve finale van de 200 meter rugslag bij de vrouwen. De 18-jarige tikte na 2.09,50 minuten aan en werd daarmee slechts elfde. In haar eigen halve finale tikte ze als zesde aan. Wel was Van Rouwendaal ruim een seconde sneller dan in de series.

Van Rouwendaal gaf na haar race tegenover de NOS aan dat ze ten opzichte van de series vooral haar laatste 50 meter verbeterd had.

“Het ging beter, maar nog niet perfect. Alle slagfrequenties waren lager. Mijn slagen waren veel langer, maar ik kreeg het tempo niet omhoog.”

Goud Clary na mooie finale:

    • Niels Posthumus