Krijg je een boete als je met een inhaler wordt geflitst?

Stel, je rijdt keurig binnen de marges van de maximumsnelheid. Dan haalt een te hard rijdende automobilist je in. Jullie worden geflitst en staan samen op de foto. Krijg je dan een boete, vroeg de redactie zich af.

Meestal niet. Het flitssysteem werkt met twee detectielussen in het wegdek, vertelt Désirée Wilhelm, persvoorlichter van het Landelijk Parket Team Verkeer. Die meten de snelheid van de auto. Je rijdt eerst over de ene lus en dan over de tweede lus. Rijd je harder dan de maximumsnelheid, dan sturen de lussen een signaal naar de flitspaal, die een foto neemt van de achterkant.

Tot zover duidelijk. Maar wat gebeurt er als jij je gewoon aan de snelheid houdt en wordt ingehaald door een hardrijder? Dan staat jouw auto ook op de foto.

De lussen bevinden zich op iedere wegbaan. Die flitspaal krijgt een signaal van de lussen op de baan waar de hardrijder rijdt. Hij stelt zich dan af in een bepaalde hoek, zodat de lens zich richt op de bewuste baan. „De auto die te hard rijdt, komt daardoor in het midden van de foto terecht”, zegt Wilhelm. Als jij zelf niet te hard rijdt, sta je op de foto rechts van de hardrijder. „En sommige flitspalen zijn zo ingesteld dat de rijbaan op de foto wordt gedrukt. Dan staat er gewoon ‘rijbaan 1’ of ‘rijbaan 2’ bij.”

Maar het komt weleens voor dat er twijfel ontstaat over welke auto nou precies te hard reed, als de camera bijvoorbeeld niet op tijd draait. Dan staat geen enkele auto precies in het midden en moet de politie zich buigen over de foto’s, zegt Wilhelm. Als de politie toch kan afleiden wie er te hard reed, volgt alsnog een boete.

Hetzelfde geldt als de auto die te hard rijdt niet goed is te zien. Bijvoorbeeld omdat hij net een vrachtwagen inhaalt. Ook dan moet de politie de foto handmatig bekijken en afwegen of die duidelijk genoeg is om een boete uit te schrijven. En is een auto niet duidelijk genoeg te zien? Dan volgt er dus geen boete.

Soms kun je als hardrijder ook geluk hebben. Het komt namelijk voor dat een flitspaal helemaal geen foto maakt. Want ze zijn niet allemaal gevuld met opnameapparatuur: sommige staan er puur voor de preventie.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Martine Huijbregts