Kortkolom buitenland

Religieus geweld treft Egyptisch dorp

Kairo. Alle christenen, ongeveer honderd families, zijn gisteren gevlucht uit het dorp Dahshour, veertig kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Kairo, na de dood van een islamitische man, zo hebben kerkelijke en veiligheidsfunctionarissen gemeld. Islamitische betogers probeerden gisteren de plaatselijke kerk in brand te steken na de begrafenis van de man. Die was de dag tevoren om het leven gekomen bij rellen na een ruzie tussen een christelijke employé van een wasserij en een islamitische klant wiens overhemd schroeivlekken had opgelopen. In Egypte bestaan grote spanningen tussen de christelijke minderheid en de moslimmeerderheid. (AP)

Hamas gispt Palestijns bezoek aan Auschwitz

Gaza. De moslimfundamentalistische organisatie Hamas heeft gisteren een bezoek van een adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan het nazi-vernietigingskamp Auschwitz veroordeeld. Een woordvoerder van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, sprak van het „aan de man brengen van een valse, zionistische, beweerde tragedie”. In Auschwitz werden 1,5 miljoen mensen door de nazi’s vermoord, in meerderheid joden. Volgens Hamas diende het bezoek alleen „de zionistische bezetting” en ging het ten koste van „de werkelijke Palestijnse tragedie”. (Reuters)

Psycholoog George Miller (92) overleden

Rotterdam. In Plainsboro, New Jersey, is vorige week zondag de Amerikaanse psycholoog George Miller (1920) overleden. Hij was een van de grondleggers van de psycholinguïstiek, maar werd vooral bekend als auteur van het artikel The Magical Number Seven, Plus or Minus Two uit 1956. De titel verwijst naar het aantal stukjes informatie van één soort (chunks) dat de gemiddelde mens in het kortetermijngeheugen kan houden. ‘Herchunken’, bijvoorbeeld lange getallen als groepjes van drie cijfers zien in plaats als een reeks cijfers, betekent dat je meer kunt onthouden. Het artikel is een paar duizend keer geciteerd. (NRC)

‘Pussy Riot-vrouwen krijgen geen eten’

Moskou. De advocaat van de drie leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot heeft gisteren de Russische autoriteiten ervan beschuldigd dat zijn cliënten zeer slecht worden behandeld om hen onder druk te zetten in het proces. De drie zouden om vijf uur ’s ochtends uit hun bed worden gehaald en pas ver na middernacht weer terug naar bed mogen. Voor aanvang van zittingen worden ze in een niet geventileerde ruimte geplaatst van één vierkante meter. Ook krijgen ze tijdens zittingsdagen alleen snacks te eten en zou hun het avondeten worden geweigerd. Een van de vrouwen werd gisteren tijdens een zitting onwel. De vrouwen staan terecht voor „hooliganisme” na een ‘concert’ in een kerk waarin ze opriepen tot Poetins „verdrijving” door de heilige maagd Maria. (AP)

In recordtijd naar ruimtestation

Rotterdam. Een onbemand Russisch bevoorradingsschip heeft vanmorgen vroeg al na zes uur weten aan te koppelen aan het Internationale Ruimtestation ISS. Normaal zijn daar twee dagen voor nodig. In een experimentele procedure was het bevoorradingsschip al na vier banen om de aarde, 160 minuten vliegen, op de goede aanvliegkoers. Normaal zijn daar twee dagen voor nodig, een zware belasting voor astronauten. Het is de bedoeling dat de nieuwe procedure na verdere experimenten ook voor personen wordt gebruikt. Er zijn nu zes astronauten in het ISS. Het schip bracht hen zuurstof, brandstof, voedsel en apparatuur. (NRC)