Kookplaat net een mens

Siemens revolutionaire kookplaat heeft iets menselijks, weet het af en toe even niet en haalt grappen uit.
Siemens revolutionaire kookplaat heeft iets menselijks, weet het af en toe even niet en haalt grappen uit.

Fantastisch, die heb ik nodig, zeggen ze. Gasten over de keukenvloer zien de inductiekookplaat, zijn stomverbaasd dat er geen cirkels op staan, beseffen dan op eigen houtje dat pannen willekeurig ergens kunnen worden neergezet en zijn razend enthousiast.

Doet-ie het goed? Hij doet het goed, zeg ik. Ook een technische man van Siemens vraagt het. „Het gaat om het resultaat en is dat naar wens?” We spraken elkaar telefonisch over mijn bevindingen met de revolutionaire inductiekookplaat. Jazeker, uien bakten bruin, bonen werden gaar en chocola smolt voorbeeldig op stand 1. De kookplaat heeft 20 vermogensstanden voor elke pan. Hij detecteert waar iets staat en schakelt op de goede plek elektrische spoelen in, die in de bodem van de pan moleculen tegen elkaar laten botsen zodat de panbodem warm wordt.

Vorige week op deze plek een eerste stukje over wonderlijke ervaringen met deze Free Induction. De spoelen die het moeten doen doen het niet allemaal en niet onder het midden van de pan. Dat is goed te zien als in een pan of een braadslee water aan de kook gebracht wordt. Het kookt eerst plaatselijk, soms helemaal opzij in de pan. Siemens zei iets te snel dat het aan de pan zou liggen. Ook over het resultaat van een proef met een laagje tarwebloem op de bodem van een braadslee. De bloem brandde op een paar plekjes aan de rand rokend zwart. Te groot vermogen gebruikt, zei Siemens. Ik deed het nog eens, half vermogen; zelfde resultaat. Braadslee deugt niet, probeert Siemens nog even. Maar het is er eentje uit Duitsland die speciaal voor inductie is gemaakt. Siemens buigt het hoofd. „We hebben dit niet eerder bij de hand gehad.”

Er is veel goeds te zeggen over de kookplaat, vooral nu de plaat en ik elkaar na drie weken zijn gaan begrijpen. Hij heeft iets menselijks, weet het af en toe even niet en haalt grappen uit. Maar beter dan een plaat met cirkels is hij niet. Het waren persberichten over de wereldprimeur die mij op het verkeerde been zetten. Onwaarachtig; de tekstschrijver heeft nooit met deze Free Induction gekookt. Dan krijg je dit: „Samen koken met vrienden gaat al even gemakkelijk: op het enorme oppervlak van 72 cm breed en 45 cm diep heeft iedereen voldoende ruimte om te kokkerellen. U kunt nu zonder enige beperkingen blancheren, stoven, bakken en braden, ook met twee of drie grote steakpannen tegelijk. En of u nu het volledige oppervlak benut of slechts een klein deel ervan; de warmte wordt alleen opgewekt waar deze nodig is.”

Het is niet waar. Het volledige oppervlak kan helemaal niet benut worden en in meer dan vier pannen tegelijk koken of zoiets engs als ‘kokkerellen’, kan ook niet. Bovendien heb je betere plekken en minder goede. Zo weet ik nu waar op de kookplaat pannenkoeken half bruin bakken en waar ze goed lukken. En ik durf iets te doen wat de gebruiksaanwijzing verbiedt. Ik zet een halve meter lange smalle stalen schaal op de plaat, die niet snapt wat hij ziet. De plaat detecteert achtereenvolgens drie pannen van verschillend formaat, nee, hij ziet er liever een kleine pan en braadslee in, nee, toch maar twee grote pannen en twee hele kleine. Maar de vis werd gaaf gaar.