Kofi Annan legt bemiddelingsfunctie Syrië neer - ‘vinger wijzen en modder gooien’

FILE - In this Saturday, June 30, 2012 file photo, Kofi Annan, Joint Special Envoy of the United Nations and the Arab League for Syria speaks during a news conference at the United Nations headquarters in Geneva, Switzerland. On Thursday, Aug. 2, 2012, Annan said he is quitting as special envoy to Syria, effective Aug. 31. (AP Photo/Martial Trezzini, Keystone, File)
FILE - In this Saturday, June 30, 2012 file photo, Kofi Annan, Joint Special Envoy of the United Nations and the Arab League for Syria speaks during a news conference at the United Nations headquarters in Geneva, Switzerland. On Thursday, Aug. 2, 2012, Annan said he is quitting as special envoy to Syria, effective Aug. 31. (AP Photo/Martial Trezzini, Keystone, File) Kofi Annan heeft besloten zijn werkzaamheden als speciaal Syrië-gezant niet te verlengen. AP / Martial Trezzini

Kofi Annan zal zijn bemiddelingsfunctie in het inmiddels 17 maanden durende conflict in Syrië na het aflopen van zijn mandaat niet verlengen.

De Syrië-gezant van de Verenigde Naties zal aan het eind van de maand, wanneer zijn mandaat afloopt, zijn werkzaamheden neerleggen.

Op een geïmproviseerde persbijeenkomst sprak Annan enigszins geërgerd over zijn missie. Als een van de redenen voor zijn aftreden noemt hij het “met de beschuldigende vinger wijzen en met modder gooien” binnen de V.N.-Veiligheidsraad.

Vruchteloze bemiddelingen


Toen hij de rol van speciaal gezant op zich nam, zo stelt hij, had het er alle schijn van dat de internationale gemeenschap in staat was een einde te maken aan het geweld in Syrië, een staakt-het-vuren af te dwingen en een politieke ommezwaai te bewerkstelligen.

Maar na maandenlange bemiddelingen die bijzonder weinig vruchten afwierpen, verklaart de Annan dat hij zijn taak niet langer kan voortzetten zolang de 15-landen tellende raad geen bijstand geeft, doelend op de vijf die een veto kunnen uitspreken, Rusland en China enerzijds, de V.S., Groot-Brittannië en Frankrijk anderzijds.

Diepe bewondering


Het aftreden van Kofi Annan wordt door zijn naasten betreurd. Volgens Ban Ki-moon verdient de gezant “onze diepe bewondering voor de onbaatzuchtige manier waarop hij zijn formidabele bekwaamheden heeft ingezet bij deze extreem moeilijke en mogelijk ondankbare taak.”

Ook de Russische VN-gezant Vitaly Churkin liet in reactie op het aftreden van Annan weten ontdaan te zijn. “Het spijt ons dat hij deze keuze heeft gemaakt. We hebben als een blok achter zijn inzet gestaan. Hij heeft nog een maand te gaan, en ik hoop dat deze maand onder de huidige, lastige omstandigheden zo goed mogelijk wordt besteed.

In februari dit jaar werd Kofi Annan, van 1997 tot 2006 secretaris-generaal van de Verenigde Naties en winnaar van de Nobelprijs van de Vrede, benoemd tot speciaal gezant. Op de vraag of iemand anders zijn rol in het uitputtende proces zal overnemen, antwoordt hij:

“De wereld zit vol gekke mensen zoals ik. Wees niet verrast als secretaris-generaal Ban Ki-moon iemand vindt die beter werk aflevert dan ik.”