Kamer weer bezorgder over verloop eurocrisis

De Tweede Kamer is wederom bezorgder over de manier waarop de eurocrisis zich ontwikkelt. Weer wat bezorgder dus dan drie weken geleden toen de leden van de commissie financiën van het parlement ook al hun vakantie onderbraken om met demissionair minister De Jager (Financiën, CDA) over de crisis te praten.

Vanmorgen deden ze het opnieuw. „Het wordt kantje boord voor Griekenland”, zei Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA). „De zonneschijn van enkele weken terug is bedrieglijk gebleken. Het lijkt alsof we weer middenin het oog van de storm zijn beland”, stelde zijn collega Elly Blanksma (CDA). En voor Tony van Dijck (PVV) was het al helemaal duidelijk: „De euro is over en uit”, zei hij.

Formeel waren de Kamerleden tussentijds van vakantie teruggekomen om te praten over de afspraken die de ministers van financiën op 20 juli maakten tijdens hun telefonische vergadering. Maar de bijeenkomst van vandaag, met nog zes weken te gaan tot de verkiezingen van 12 september, bood tevens een prima platform voor het oppoetsen van het eigen profiel. Zodoende hekelde PvdA-woordvoerder Plasterk nog maar eens de onzichtbaarheid van premier én VVD-lijsttrekker Rutte. En daarom prees CDA-Kamerlid Blanksma nog eens de Europese koers die minister de Jager, toevallig ook CDA, nu al een jaar uitdraagt.

Tijd voor drastische besluiten over Griekenland is het voor een Kamermeerderheid nog niet. Men wacht daarvoor het oordeel van de ‘Trojka’ af. Verwacht in september.