‘Judobelg’ Elco van der Geest uitgeschakeld

De voor België uitkomende Nederlander Elco van der Geest is vanochtend in de eerste ronde van het judotoernooi in de klasse tot 100 kilogram uitgeschakeld. De 33-jarige geboren Haarlemmer werd met ippon verslagen door de Rus Tagir Khaibulajev, de regerend wereldkampioen.

Van der Geest zou na de Olympische Spelen in Londen stoppen met judo. Elco is zoon van oud-topcoach Cor van der Geest en broer van oud-judowereldkampioen Dennis. Hij besloot in 2009 om voor België te judoën omdat in zijn klasse geen plek meer was in de Nederlandse selectie.

Hij behaalde in zijn carrière twee Europese titels, in 2002 en 2010. De eerste keer won hij tegelijk met zijn broer Dennis een gouden medaille, de tweede keer versloeg hij als Belg in de finale Henk Grol, zijn vijf jaar jongere concurrent. Juist door de sterke opmars van Grol besloot Van der Geest in 2009 voor België uit te komen. De carrière van de jongste Van der Geest werd getekend door blessureleed.

België won tot dusver één medaille op de Spelen in Londen. Judoka Charline Van Snick won een bronzen medaille in de klasse tot 48 kilogram. Een van de kanshebbers voor een Belgische medaille is zeilster Evin Van Acker, die tweede staat in de Laser Radial.