Is het te bloot? Er is één dag voor homo's, dan mag het

Nederland, Amsterdam, 31-07-2012 Homo activisten uit verschillende landen zijn uitgenodigd door het ministerie van buitenlandse zaken voor een conferentie en de gay pride met canal parade in Amsterdam. Op de foto Petr Agha uit Tjechië. foto: Bram Budel Bram Budel

Petr Agha (35) is heteroseksueel, wetenschapper en werkt bij Prague Pride.

„Tsjechen vinden zichzelf heel openminded. Het tegendeel is waar. Ik kan het weten als minderheid in een zeer homogeen land. Ik ben zoon van een Syrische Turk en daar ben ik altijd mee gepest.

„Dit gebrek aan acceptatie van minderheden heeft mij gemotiveerd om me in te zetten voor de homobeweging. Ik wil niet leven in een land waar mensen die anders leven, denken of er anders uit zien geen volwaardige plek hebben. Daarnaast heb ik mij vanuit mijn academische achtergrond altijd beziggehouden met rechten van minderheden. Ik weet precies waar de pijnpunten in onze wetgeving nog liggen. Tsjechen die niet tot een van de minderheden behoren hebben daar geen idee van.

„In Tsjechië bestaat bijvoorbeeld al vijf jaar het recht op geregistreerd partnerschap voor homo’s en lesbiennes. Dat is op zich een overwinning. Maar het heeft ook vervelende implicaties, die nog niet geregeld zijn. Zo kan een alleenstaande vrouw een spermadonor nemen om zwanger te worden. Zodra ze een geregistreerd partnerschap heeft met een andere vrouw mag dat niet.

„Over twee weken vindt voor de tweede keer Gay Pride-optocht in Praag plaats die ik mede organiseer. Veel mensen, ook de oudere generatie homoseksuelen vinden het te overdreven, te bloot, te provocatief. Die discussie schijnt in Nederland ook te spelen. De optocht is maar een onderdeel van een heel programma, dat aandacht vraagt voor de rechten van minderheden. En ik vind dat zolang homoseksuelen slechts één dag per jaar de nationale aandacht krijgen, ze dat mogen vieren op de manier die zij wensen.”

    • Yasmina Aboutaleb