Hotmail.com wordt voortaan outlook.com

Softwarebedrijf Microsoft stopt volgend jaar met de grootste webmaildienst.

Rotterdam. Gekke.henkie@hotmail.com, domblondje007@hotmail.com, moi.me.ikke@hotmail.com. Het is Microsoft niet ontgaan dat een visitekaartje met een hotmailadres inmiddels amateuristisch overkomt. Microsoft stopt volgend jaar met de webmaildienst Hotmail. De komende maanden zullen de miljoenen hotmailadressen worden omgedoopt naar het zakelijkere @outlook.com.

Het nieuwe mailprogramma ziet er een stuk opgeruimder uit. Het heeft een fris uiterlijk gekregen met veel wit. Gebruikers kunnen binnen het programma chatten en hebben veel opslagruimte. Uiteindelijk zal ook videochat van Skype worden geïntegreerd in het mailprogramma. Microsoft nam vorig jaar Skype over. In Outlook zitten bovendien functies waarmee de stromen spam en bulkmail waar Hotmail zo veel last van heeft worden beperkt.

Veruit de meeste internetgebruikers sturen nog steeds e-mails. Maar ze communiceren ook via sociale netwerken. Door links naar Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ te plaatsen, hoopt Microsoft op die trend mee te liften, of er in ieder geval niet aan te verliezen.

Microsoft lanceerde in 1996 als een van de eersten een gratis webmaildienst. Met 324 miljoen gebruikers, 36 procent van alle webmailgebruikers, is Hotmail nog steeds de grootste van alle diensten. De grootste concurrent is Gmail van Google. NRC