‘Holmies’ noemen ze zich

Ik wist dat het bestond, de criminelenfetisj, de moordenaarsgroupies, de vrouwen die geil worden van geweld en week van beulen, maar het internet maakt het zo veel meer zichtbaar: ‘Holmies’ noemen ze zichzelf. Jonge meisjes die fan zijn van de Aurora-schutter James Holmes. Ze dragen geruite overhemden en broeken omdat hij in een ruiten jasje

Ik wist dat het bestond, de criminelenfetisj, de moordenaarsgroupies, de vrouwen die geil worden van geweld en week van beulen, maar het internet maakt het zo veel meer zichtbaar: ‘Holmies’ noemen ze zichzelf. Jonge meisjes die fan zijn van de Aurora-schutter James Holmes. Ze dragen geruite overhemden en broeken omdat hij in een ruiten jasje is opgepakt, ze drinken slurpees omdat er een filmpje is opgedoken waarop een achttienjarige Holmes de liefde aan dit ijsdrankje verklaart, er is fan art waarop de jongen met het oplichtende, heloranje haar in stoere poses wordt afgebeeld – ‘haters gonna hate!’ staat erbij geschreven. Er is een chatbox, waar ze aan elkaar vertellen wat ze in hun brieven aan hem schrijven: ‘Net mijn eerste brief afgemaakt. Vast afgezaagd en smakeloos en saai en irritant en slecht geschreven. Ik had heel veel vragen, maar die leken allemaal te gaan over wat hij gedaan heeft, dus uiteindelijk heb ik hem maar gevraagd als welk drankje hij gereïncarneerd zou willen worden.’

Ook Joran van der Sloot ontvangt in de gevangenis talloze liefdesbrieven

Er zijn vast talloze redenen waarom vrouwen verliefd worden op een ingerekende moordenaar – onzekerheid, het reddende engel-complex, het idee dat iemand vastzit en alleen aan jou kan denken, het gevaar, het gevoel samen tegen de wereld te zijn – maar de Holmies leken nog het meest op een fanclub van een popidool. Dit leken geen meisjes die bezig waren met ‘o ik val steeds op foute mannen’, maar ‘o wat is hij toch een schátje!’ De kleding, de twijfel en onzekerheid over of hij hen wel interessant genoeg zal vinden, alles leuk vinden wat hij leuk vindt, een naam voor de fanbase bedenken: vervang de blauwe slurpee door twee handen die samen een hartje vormen en je hebt het over Beliebers – de aanhang van zanger Justin Bieber. Nu hoeft Justin Bieber niet 24-7 bewaakt te worden vanwege zijn neiging mensen neer te maaien en is zijn enige schuld aan de wereld dat hij ooit zijn haardracht heeft veranderd. Maar ze zijn wel allebei beroemd.

Iedereen heeft van bepaalde moordzaken gehoord, de daders zijn steeds op televisie en ze zijn op een bepaalde manier bijzonder: ze hebben iets gedaan wat hen zeer scherp onderscheidt van de rest. Ik vond de website Murderauction.com: hier kan je brieven en kaarten kopen die geschreven zijn door de meest beroemde moordenaars – een tien pagina’s tellende brief van Charles Manson voor 400 dollar, een brief van John Wayne Gacy aan ene Nick met een foto waarop een van zijn schilderijen staat afgebeeld (van de Zeven Dwergen die langs een idyllisch bergmeer lopen) – 75 dollar. Wat zij hebben aangeraakt, wordt als bijzonder beschouwd. De columns van Willem Holleeder vinden we op voorhand al interessant. Joran van der Sloot en Anders Breivik ontvangen in de gevangenis talloze huwelijksaanzoeken en liefdesbrieven van jonge meisjes – beroemd zijn lijkt toch het belangrijkste.

    • Renske de Greef