Groot verlies voor Delta Lloyd door lage rente

Verzekeraar Delta Lloyd heeft in de eerste zes maanden van het jaar een verlies geleden van 942 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat verlies 342 miljoen euro. Dat heeft Delta Lloyd vanochtend bekendgemaakt.

Het verlies wordt veroorzaakt door een daling van de rente die Delta Lloyd hanteert om te bepalen wat de waardeontwikkeling van de verplichtingen (bijvoorbeeld polissen en pensioenverplichtingen) zijn. Delta Lloyd hanteert daarvoor een Europese rente die gebaseerd is op obligaties met een AAA-status. De rente op die obligaties is dit jaar gedaald, met een tegenvallend boekhoudkundig resultaat voor Delta Lloyd. Als gevolg van de lage AAA-rente daalde het eigen vermogen van de verzekeraar van 3,8 miljard op 30 juni vorig jaar tot 2,8 miljard dit jaar, een verschil van 26 procent.

Delta Lloyd ziet het verlies vooral als een boekhoudkundig verlies, zegt een woordvoerder. Het bedrijfsresultaat, waarop de boekhoudkundige waarderingen niet van toepassing zijn, bedroeg 218 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat 227 miljoen. De verzekeraar zag het inkomen uit verzekeringpolissen met 2 procent stijgen tot 2,88 miljard. Ook wist Delta Lloyd meer spaargeld aan te trekken. In de eerste helft van vorig jaar bezat de verzekeraar 933 miljoen euro aan spaargeld, inmiddels is dat opgelopen tot 1,6 miljard euro.

In een persverklaring sprak Delta Lloyd-topman Niek Hoek van moeilijke marktomstandigheden.

De baas van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve kwam gisteren in een verklaring aan het slot van een tweedaagse rentevergadering tot een soortgelijke conclusie. „De economische bedrijvigheid nam wat af in de eerste helft van het jaar”, aldus de Fed. „Het werkloosheidspercentage blijft hoog.” Toch vond het rentebepalende comité van de Fed het niet noodzakelijk nieuwe maatregelend te nemen om het monetair beleid te versoepelen en de economie te stimuleren.