Griekse godenquiz

Het Leidse Museum voor Oudheden heeft een quiz gemaakt over mythen. Welke God past bij jou?

Je verliest een wedstrijd van een sterveling. Wat doe je?

a) Je zorgt dat hij verliefd wordt op de meest lelijke persoon.

b) Je laat zijn geboortestad overstromen.

c) Je verandert hem in een spin.

d) Je geeft hem ezelsoren.

e) Je zet andere stervelingen tegen hem op, zodat hij wordt gedood.

Waarschijnlijk vind je dit een gekke vraag, maar hij hoort bij een speciale quiz van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, die test welke Griekse god of godin het best bij jou past. Ben je altijd bezig met verliefd zijn en schoonheid? Dan ben je een typische Aphrodite. Of ben je ontzettend jaloers en niet bang voor ruzie? Dan past Hera beter bij jou.

In het museum kom je deze zomer alles te weten over de goden en mythische figuren van de oude Grieken. Mythen zijn verhalen over goden, helden en monsters – mooie en spannende verhalen, die vaak iets vertellen over de geschiedenis van een land of volk.

Een tocht met opdrachten leidt je langs allerlei mythologische figuren in het museum. Als je klaar bent, krijg je een diploma, en ben je een echte mythologie-expert.

Maar eerst moet je net als Odysseus strijden met de eenogige Cycloop, en de weg door het doolhof zien te vinden zoals Theseus. Je moet ook je kennis over fabeldieren bijspijkeren. Griekse mythen staan vol met vreemde wezens die een mix zijn van verschillende beesten. Een sfinx bijvoorbeeld heeft het hoofd van een vrouw, het lichaam van een leeuw, de vleugels van een adelaar en een slangenstaart.

Mythen lopen niet altijd goed af. Misschien heb je wel eens gehoord van Icarus; hij kreeg van zijn vader vleugels, gemaakt van was en veren. Maar hij moest niet te hoog te vliegen – want dan zou door de zon de was smelten – en niet te laag – dan zouden de veertjes nat worden door het zeewater. Icarus vloog tóch te hoog en hij stortte in zee. Waar hij viel heet het nu de Icarische Zee, en de naam van het eilandje waar zijn lichaam aanspoelde is Ikaria. Dat is het leuke aan mythen: ze spelen zich af op plekken die echt bestaan, zoals je kunt zien op luchtfoto’s in het museum.

Oude mythen zijn nog steeds populair – wist je bijvoorbeeld dat de voetbalclub Ajax naar een Griekse vechter is vernoemd? Met je mythologiediploma op zak zal je voortaan dus veel meer namen herkennen. En op vakantie in Griekenland zal jij precies kunnen zeggen welke held daar vroeger rondliep. Maar eerst moet je even wat monsters verslaan in Leiden.

‘Mythologie in één dag’. T/m 31 aug. Elke dag 10-16.30 uur. Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Inl. rmo.nl

    • Jet Steinz