‘Geen verlenging waarnemersmissie Syrië - verdeeldheid groter dan ooit’

Syrian youth play on a destroyed Syrian army tank parked outside the Azaz mosque, north of the restive city of Aleppo, on August 2, 2012. Former UN chief Kofi Annan said he was stepping down as international envoy for Syria, complaining that his April peace plan had not received the support it deserved. AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI Syrische jongeren spelen op een kapotte tank in Aleppo. Foto AFP/ Ahmad Gharabli

Het aflopende mandaat van de waarnemersmissie van de Verenigde Naties in Syrië wordt vrijwel zeker niet verlengd. Dat heeft de VN-ambassadeur van Frankrijk, dat de Veiligheidsraad op dit moment voorzit, vandaag gezegd. Het nieuws volgt op het vertrek van VN-gezant Kofi Annan.

Aan het werk van de waarnemers komt op 19 augustus een einde als de Raad geen nieuwe resolutie overeenkomt om hun mandaat te verlengen. Omdat “de verdeeldheid groter dan ooit” is valt een “botsing te voorspellen”, meent de Franse ambassadeur Gerard Araud. Hij wijt die “patstelling” aan de onwil van China en Rusland.

De waarnemers in Syrië zitten sinds juni vast in hun hotels, omdat ze meermalen onder vuur werden genomen.

    • Niels Posthumus