Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Brons voor judoka Grol - geen medaille voor Verkerk

Netherlands' Henk Grol celebrates after winning his men's -100kg judo contest bronze medal match of the London 2012 Olympic Games on August 2, 2012 at the ExCel arena in London. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Netherlands' Henk Grol celebrates after winning his men's -100kg judo contest bronze medal match of the London 2012 Olympic Games on August 2, 2012 at the ExCel arena in London. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE Henk Grol na het behalen van zijn bronzen medaille vandaag in Londen. Foto AFP / Johannes Eisele

Judoka Henk Grol heeft in Londen brons gewonnen in de klasse tot honderd kilogram. Marhinde Verkerk greep bij de vrouwen in de klasse tot 78 kilogram naast een medaille. Zij verloor in de tweede herkansing van de Brazilaanse Mayra Aguiar.

Verkerk verraste in de tweede ronde nog door de Japanse Akari Ogata met waza-ari te verslaan. Zij verloor vanmiddag echter haar partij in de kwartfinales. Verkerk begon als favoriete tegen de Britse Gemma Gibbons, maar Gibbons scoorde op het allerlaatste moment ook een waza-ari.

verkerk houdt tegen nummer 1 van wereld niet lang stand

In de herkansing wist zich echter alsnog een plek in de strijd om het brons te bemachtigen. De Nederlandse judoka rekende in de eerste partij van de herkansingen af met de uittredend olympisch kampioene Xiuli Yang uit China. Ze won in die partij op basis van een jury-beslissing.

Verkerk hield tegen de Braziliaanse Aguiar, de nummer één van de wereldranglijst in haar gewichtsklasse, slechts anderhalve minuut stand. Toen belandde de wereldkampioene van 2009 vol met haar rug op de mat en was haar kans op het brons verkeken. Een vijfde plaats bleek het hoogst haalbare.

Grol wint bronzen medaille:

Henk Grol eerste Nederlandse man die medaille haalt

Grol heeft zijn herkansingsfinale om het brons vanmiddag overtuigend gewonnen, net als vier jaar geleden. De 27-jarige Veendammer was in de strijd om het brons te sterk voor de Zuid-Koreaan Hee-Tae Hwang. Een waza-ari vroeg in de partij betekende de beslissing.

De Nederlandse judoka won zijn eerste partij in de herkansingen ook overtuigend van Lukas Krpalek. Grol had slechts veertig seconden nodig om de Tsjech met ippon te verslaan. Grol zag aan het begin van de middag in de kwartfinale zijn gouden droom ruw verstoord worden door de Duitser Dimitri Peters.

De medaille voor Grol is de tweede voor de Nederlandse judoploeg. Gisteren sleepte Edith Bosch eveneens een bronzen medaille in de wacht. In