Extreme droogte VS drijft maisprijs toch weer verder op

Meer dan de helft van Amerika is uitgeroepen tot rampgebied vanwege de extreme droogte. Het ministerie van Landbouw maakte gisteren bekend dat inmiddels 32 van de 50 staten zijn geraakt. Door de uitbreiding van het rampgebied kunnen meer boeren aansprak maken op een verzekeringsuitkering.

Veel maïs, graan en soja is door de aanhoudende droogte verwoest of van slechte kwaliteit. Volgens de voorspellingen wordt augustus net als juli een droge maand. Het landbouwministerie zei vorige week dat de Amerikaanse voedselprijzen dit jaar 3,5 procent kunnen stijgen door het extreme weer.

Eind juli schoot de prijs voor een bushel mais (35,2 liter) door de grens van 8 dollar heen. In reactie daarop maakte de Chinese overheid bekend dat het minder mais uit de Verenigde Staten zal importeren. Dit leidde gisteren en vandaag tot een kleine daling van de prijs voor mais en gerelateerde grondstoffen als soja en tarwe.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gaat er van uit dat deze prijsdalingen tijdelijk zijn. De bank handhaaft de verwachting dat de prijs van mais tot 9 dollar per bushel zal oplopen.

De vraag naar mais in China groeit gestaag. Tot 2010 was het land het netto-exporteur van mais. Door de toenemende vraag naar voedsel voor vee importeert China inmiddels zelf mais. Bovendien wordt steeds meer mais gebruikt voor de productie van biodiesel.

Door de toenemende vraag naar mais verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat er een tekort zal ontstaan van 5 miljoen ton mais in 2013. Datzelfde probleem doet zich ook voor op de markt voor soja, zegt Daron Hoffman, een analist van de Rabobank die is gestationeerd in Shanghai.