En de beste film is: Hitchcocks Vertigo

Alfred Hitchcocks Vertigo is de nieuwe beste film aller tijden. Hij verdreef Citizen Kane van de eerste plaats in de ‘Sight & Sound Greatest Films of All Time Poll’.

„En de verliezer is… Citizen Kane.” Zo kondigde het Britse filmtijdschrift Sight & Sound gisteravond op zijn website de nieuwe editie van zijn Beste Film-lijst aan. Na vijftig jaar de ‘Greatest Films of All Time Poll’ te hebben aangevoerd werd de uit 1941 daterende debuutfilm van Orson Welles over krantenmagnaat Charles Foster Kane van z’n plaats verdreven door Vertigo (1958). Hitchcocks thriller over verliefdheid en obsessie stond bij de vorige editie in 2002 al op een tweede plaats. Een echte aardverschuiving was het dus niet. Vertigo kreeg 191 van de 864 uitgebrachte stemmen, slechts 34 meer dan de nieuwe nummer twee.

Sinds Sight & Sound in 1952 voor de eerste keer zijn tienjaarlijkse verkiezing van de beste film aller tijden organiseerde, is de lijst uitgegroeid tot hét referentiepunt voor filmliefhebbers. Dit jaar werd een recordaantal van duizend critici, filmwetenschappers en andere filmprofessionals aangeschreven.

In een vergelijkbare enquête onder 358 filmmakers, onder wie Martin Scorsese, Woody Allen en Quentin Tarantino, werd Citizen Kane voorbijgestreefd door Tokyo Story (1953) van de Japanner Yasujiro Ozu. Het ingetogen portret van een familie die in naoorlogs Japan worstelt met traditie en vooruitgang eindigde bij de critici op de derde plaats.

Naast het stuivertje wisselen van Citizen Kane en Vertigo waren andere verschuivingen opvallender. Zo staan er maar liefst drie stille films in de toptien: Sunrise op vijf, Man with a Movie Camera op acht en La passion de Jeanne d’Arc op negen.

In de topvijftig staat één film die door een vrouw is geregisseerd: het iconische huisvrouwenportret Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) van Chantal Akerman. Ook films uit nieuwe filmculturen ontbreken op de lijst. De meest recente film in de topvijftig is het romantische In the Mood for Love van Hongkong-regisseur Wong Kar-wai uit 2000.

Op 15 augustus komt de complete lijst online, evenals alle individuele inzendingen met toelichting via een interactieve site van het filmtijdschrift.

    • Dana Linssen