Een kindje na de aardbeving

Naast de infrastructuur wordt ook de bevolkingsopbouw hersteld.

Holland Doc: The next life Ned. 2, 23.40 - 00.30 uur

87.000 Doden vielen er bij de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan, in mei 2008. Het was een gebeurtenis die voor China niet eens heel uitzonderlijk was. Al zes keer eerder waren er de laatste honderd jaar bevingen met meer dan tienduizend doden. In 1976 en 1920 vielen er zelfs meer dan tweehonderdduizend doden bij een beving.

De grote getallen ontnemen je het zicht op het persoonlijke leed dat zich bij alle rampen voordoet. De Chinese documentaire die de IKON vanavond uitzendt, The next life, laat juist dat zien. Regisseur Fan Jian volgt hierin een echtpaar van begin veertig dat hun dochtertje verloor, een meisje dat nog maar net naar school ging. In de klas mocht ze niet op haar vingers tellen bij het rekenen, zegt haar moeder terwijl ze op haar mobieltje een filmpje laat zien waarop ze juist dat doet.

De Chinese staat biedt het echtpaar IVF-behandelingen aan, om het verlies van hun dochter goed te maken. Zoals de staat alle infrastructuur in het gebied herstelt, moet ook de bevolkingsopbouw weer op orde gebracht worden. De man zou ook best een kind willen adopteren – er zijn immers veel wezen na de ramp. Maar moeder wil dat niet. Zij wil een eigen dochter, en niets anders. En ook geen zoon. „Zonder baby heeft ons leven geen betekenis”, zegt ze.

De behandelingen gaan moeizaam, terwijl vrienden en kennissen wel weer zwanger worden. En zo huilen vader en moeder misschien wel meer om de baby die niet komt, dan om het kind dat er niet meer is.

    • Arlen Poort