ECB houdt rente op 0,75 procent - andere maatregelen verwacht

Een beeltenis van het euroteken met op de achtergrond het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto AP / Michael Probst

De Europese Centrale Bank handhaaft de rente op 0,75 procent. Dat maakte de centrale bank vanmiddag bekend. De financiële markten zijn al de hele dag in afwachting van aanvullende maatregelen die de ECB wil nemen om de eurocrisis te bestrijden.

De ECB verlaagde de belangrijkste rentestand begin juli met een kwart procentpunt tot 0,75 procent. Het was voor het eerst sinds de invoering van de euro dat de ECB de rente tot onder de één procent verlaagde. Bovendien is 0,75 procent het laagste renteniveau ooit. Een laag rentepercentage kan betekenen dat banken, bedrijven en consumenten goedkoper kunnen lenen.

Het ECB-bestuur was vandaag in Frankfurt bijeen voor een cruciaal beraad over de eurocrisis. De financiële markten hopen dat de ECB wil ingrijpen om de eurozone tot bedaren te brengen, bijvoorbeeld door opnieuw Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op te kopen. ECB-president Draghi houdt om half drie vanmiddag een persconferentie waarin hij eventuele extra maatregelen van de ECB zal toelichten.

‘ECB staat klaar om alles te doen wat nodig is’

De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, riep de ECB maandag in een interview met een Duitse krant op weer over te gaan tot het opkopen van Spaanse en Italiaanse staatsleningen om de hoge rentes van deze probleemlanden te drukken.

Vorige week donderdag zei ECB-topman Mario Draghi op een congres in Londen dat de ECB “binnen het mandaat, klaarstaat om alles te doen wat nodig is” om de euro te redden.

Britse centrale bank verandert ook rente niet

De Bank of England nam vandaag zoals verwacht ook geen nieuwe economische stimuleringsmaatregelen. De centrale bank houdt de rente voor de 42e maand op rij op het recordlage half procent en kondigde geen nieuwe investeringen aan.

Nu de Britse economie al voor drie maanden op rij krimpt, verwachten sommige analisten later dit jaar wel extra stimulering vanuit de centrale bank. Uit de notulen van de vorige vergadering is gebleken dat een verlaging van de rente naar een kwart procent ook al bediscussieerd is.