Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Dramatische escalatie van geweld in Damascus en Aleppo

Een groep Syrische rebellen rust uit van het vechten met het Syrische leger in het centrum van Aleppo. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Het geweld in de twee belangrijkste steden van het toch al zo onrustige Syrië blijft maar verder toenemen. Vanochtend kwamen er berichten over een nieuw bloedbad nabij Damascus, terwijl de VN een escalatie van geweld in de grote stad Aleppo signaleren.

In het stadje Jdeidet Artouz, ten zuidwesten van Damascus, vond volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten een aanval van het Syrische leger plaats. Daarbij zijn 43 mensen gedood, aldus de mensenrechtenorganisatie. Een aantal daarvan zou zijn geëxecuteerd. De Syrische troepen zouden ook nog honderden jonge mensen hebben gearresteerd en een groot aantal gevangenen hebben gemarteld. Van de berichten is geen onafhankelijke bevestiging.

VN: geweld in Aleppo blijft maar escaleren

De berichten over een nieuw bloedbad nabij Damascus komen op het moment dat Syrische regeringstroepen en rebellen van de oppositie al wekenlang strijd leveren in en rondom Aleppo, de economische hoofdstad van het land.

Volgens de VN is het geweld in de stad de afgelopen dagen verder geëscaleerd, zo meldt de BBC vanochtend. De rebellen, die over steeds betere wapens lijken te beschikken, zouden vanochtend een militair vliegveld nabij Aleppo hebben aangevallen. Ook zou de Syrische luchtmacht doelen rond de stad hebben bestookt.

Het aantal mensen dat iedere dag sneuvelt bij het geweld in Syrië blijft volgens bronnen rond de oppositie toenemen. Bij de gevechten van gisteren zijn volgens verschillende oppositiegroepen tussen de 135 en 170 doden gevallen.

Inwoners Aleppo massaal op de vlucht voor escalatie geweld

De afgelopen weken hebben zo’n 200.000 mensen Aleppo ontvlucht vanwege de gevechten tussen het Syrische leger en de rebellen die strijden voor het einde van het regime-Assad. De humanitaire situatie in de stad wordt ook steeds slechter: het tekort aan voedsel wordt groter en basisvoorzieningen als elektriciteit zijn steeds minder beschikbaar.

De internationale gemeenschap lijkt ondertussen machteloos te staan. De Russische president Vladimir Poetin komt vandaag in Londen aan voor een bezoek aan de Olympische Spelen. Hij zal in de Britse hoofdstad de situatie in Syrië bespreken met de Britse premier Cameron.