Die groene paprika

Wat toch te doen met die vervloekte groene paprika, vraag ik me regelmatig af als ik weer eens een exemplaar tegenkom dat iets te lang in mijn koelkast heeft doorgebracht. Ik heb namelijk een hele slechte gewoonte: zo nu en dan laat ik me verleiden tot het kopen van een paprikastoplicht omdat deze goedkoper zijn dan drie losse paprika’s. En dat is waar het bij mij misgaat, ik moet ze dan natuurlijk wel allemaal opeten.

Met de vrolijke rode en gele versies heb ik weinig problemen, die verdwijnen over het algemeen al snel in de curry of in de pasta, maar de groenen schitteren in deze gerechten meestal door afwezigheid. En dan discrimineer ik niet omdat zijn groene velletje nogal vloekt met de rest van de kleuren, maar omdat ik hem eigenlijk een tikkeltje te bitter vind. De groene eindigt tot mijn spijt daarom vaak in de afvalbak.

Een beetje verwend, dat vind ik zelf ook. Er zijn zoveel betere manieren om van groene paprika’s af te komen. Door ze een lekkere vulling te geven, bijvoorbeeld. Ik at mijn groenen deze week met Griekse yoghurt en twee soorten kaas. Serveer er gegrilde aardappeltjes en een frisse rauwkostsalade bij en je hebt een prima maaltijd. Snijd met een scherp mes zo recht mogelijk de bovenkant van de paprika af en houd deze afgesneden kapjes eventjes apart. Haal vervolgens voorzichtig de zaadlijsten uit de paprika en spoel hem schoon.

Omdat de paprika straks rechtop in de oven moet staan, kan het handig zijn om ook een klein stukje van de ronde onderkant te snijden, zodat de paprika niet kan omvallen. Enthousiastelingen moeten wel oppassen dat ze de paprika niet lek maken door er te veel af te snijden, anders loopt de vulling eruit.

Snipper nu de ui en hak de knoflook fijn. Bak dit vervolgens kort aan in de koekenpan. Snijd de cherrytomaatjes in vieren, brokkel de feta en rasp de Parmezaanse kaas. Meng dit samen met de ui en knoflook door de Griekse yoghurt en breng op smaak met een scheutje goede olijfolie, de oregano en peper en zout uit de molen. Vul de paprika’s met dit mengsel en dek af met de bovenkantjes. Plaats ze vervolgens in rechtop in een ovenschaal en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Serveer de paprika’s als ze nog warm zijn. Mochten bij u écht de haren recht overeind gaan staan van de smaak van die groene, dan kunt u uiteraard altijd nog een rode of gele gebruiken.

    • Stéphanie Versteeg