Des duivels oorkussen

Er was eens een tijd dat je op vakantie geen internet had. Werk bestond niet, nieuws stokte en voor het weerbericht had je de Wereldomroep, krakerig te ontvangen als je de draadantenne van je kortegolfontvanger aan de juiste tentstok knoopte en je adem inhield.

Ik herinner me de ‘oproepen van de ANWB-alarmcentrale’, een adembenemende reeks van bestemmingen, automerken en kentekens van mensen die onvindbaar waren voor hun families waar zich nog onbekende drama’s in hadden afgespeeld. Die oproepen stopten toen iedereen een mobiele telefoon kreeg. De Wereldomroep stopte dit jaar helemaal, nu iedereen internet heeft.

Of bijna iedereen. Ik zit in een Ardennendorpje dat manmoedig weerstand blijft bieden. Elke avond verdringen zich op het terras waar ik dit schrijf allerlei mensen – vooral mannen – met iPads, iPhones en laptops. Internet is in de Ardennen een schaars goed. Er schijnt weliswaar een zwak stroompje gratis wifi te zijn, en als je twee of drie drankjes lang wacht, is er een kans dat ook jij hier even van mag tappen.

Ik zie Excell-sheets, filmpjes, mailprogramma’s, Facebook, weerberichten en Twitter oplichten. In de vallei van de Ourthe heeft dat iets onnoemlijk treurigs.

Het is dat ik jullie, lieve lezers, geen Weijtsloze donderdag kan aandoen, anders was mijn schootcomputer ook thuisgebleven. Vastgebonden aan een boom.

Internet is des duivels oorkussen. Om de pijn van de offline realiteit die vakanties zijn wat te verzachten, zijn er de zoethoudertjes van smartphones en tablet pc’s, die een vergelijkbare rol vervullen als het knuffelbeest van thuis dat je een kind meegeeft naar het kinderdagverblijf.

Voor al die mannen om me heen gaat het werk gewoon door, ze blijven mentaal gegijzeld door een virtuele wereld die urgentie suggereert en ontzeggen zich de grondige defragmentaties en grote opschoningen van hun brein die vakanties ooit waren.

De beste ideeën krijg je als je eventjes een ommetje maakt, alleen bent met je gedachten, zonder de kermis van feeds, updates en alerts. Pas wanneer je daar in de zomer een langere periode voor vrijmaakt, leef je nog lang en gelukkig.