Deel evacués astbestwijk Utrecht vandaag terug naar huis

Een medewerker vann een asbestonderzoeksbureau maakt een foto in een portiek van een niet afgesloten straat achter de Stanleylaan. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte

Een deel van de evacués van de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland keert vandaag terug naar hun eigen huis. Alle bewoners van de 48 flatwoningen in de Marco Pololaan mogen hun woning weer in. De gemeenteraad praat vandaag opnieuw over de situatie in Kanaleneiland.

Burgemeester Aleid Wolfsen verwacht dat er zo’n dertig huishoudens terugkeren. De rest is nog op vakantie, zei Wolfsen vanochtend aan het begin van een openbare raadsbijeenkomst in het stadhuis. Wolfsen liet verder weten dat de verhuizing “rustig en soepel” verloopt.

Ook de mensen die zich gisteren nog zorgen maakten over de situatie, keren terug. Een deel van de evacués wilde niet naar huis omdat ze er niet gerust op waren dat alles weer in orde is. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben ze inmiddels gezien dat alles weer veilig is, zo meldt persbureau Novum vanochtend.

Geen asbestvezels in woningen gevonden bij onderzoek

In de woningen aan de Marco Pololaan zijn door onderzoekers in de afgelopen week geen asbestvezels gevonden. In twee portieken en op een balkon werd wel een lichte besmetting aangetroffen, maar dat ging volgens deskundigen om een “verwaarloosbaar risico”. Het balkon en de portieken zijn desondanks toch helemaal schoongemaakt.

De bewoners van de overige drie geëvacueerde straten, de Stanleylaan, Amerikalaan en Afrikalaan, mogen nog niet terug. Zij moeten mogelijk nog weken op een andere plaats doorbrengen.

Resultaten onderzoek bron asbest volgende week verwacht

De gemeenteraad van Utrecht praat vandaag opnieuw over de situatie in Kanaleneiland. Vorige week onderbrak de raad het zomerreces al voor een extra bijeenkomst. Er zijn nog altijd veel vragen over onder meer de bron van het asbest en de afhandeling van de problemen.

Volgens Wolfsen worden de resultaten van het onderzoek naar de bron van de asbest ‘in de loop van volgende week’ verwacht. Het bedrijf dat onderzoek doet is nog niet klaar, zo liet hij de gemeenteraad weten.

    • Pim van den Dool