De blikvanger is een vier meter hoge kakatoe

Op het Solar festival in Roermond gaan kunst en muziek hand in hand. Dat is al zo vanaf de eerste editie in 2004. De organisatie vraagt kunstenaars iets te ontwerpen in het thema. Dit jaar: rituelen. Dat kan breed worden opgevat, zegt creatief directeur Cindy Pielstroo, „van een trouwdag tot een sigaretje ’s ochtends op het toilet”.

Sommigen zoals Kiki Peeters beschilderen wanden of bouwen sculpturen. Anderen zoals graffiticollectief Vage gasten hebben zelf een geheel eigen area en verzorgen daar ook de muziek. In totaal verfraaien zevenhonderd kunstenaars dit weekend het festivalterrein, waaronder:

1 Kiki Peeters

„Mijn kunstwerk is een van de blikvangers van het creatieve dorp: een vier meter hoge kaketoe. Hij is opgebouwd uit hout en triplex en wordt geverfd in de kleuren rood, geel, roze en oranje – net echt. Mensen kunnen vlaggetjes met een persoonlijke tekst aan linten hangen die aan de kaketoe worden bevestigd. Het idee is dat de kaketoe die persoonlijke teksten bewaakt. Die vlaggetjes zullen een prominente rol spelen tijdens het eindritueel. Meer kan ik daar op dit moment nog niet over vertellen.”

2 Servaes Koers

„Dit jaar bouw ik ‘Maja de bijentempel’ in het ‘Middendorp’, het middendeel van het festivalterrein. Het is een grote constructie van verschillende soorten materiaal met allerlei hoeken en gaten. Daar kunnen bezoekers in, uit, op of onder klimmen. Ik wil daarmee om aandacht vragen voor de natuur. Op dit moment is er sprake van een grote bijensterfte. De voornaamste oorzaak ligt in vervuiling. Terwijl het toch een ernstige zaak is: als de bijen sterven, volgt de mensheid binnen twee jaar. We moeten weer in balans zien te komen.

„Voor de constructie zijn geen bouwtekeningen gebruikt. Het werk zelf draagt niet bij aan de vervuiling, de hele constructie is gemaakt van afval. Bovendien worden sommige delen bewaard om er volgend jaar iets anders van te maken. Transformatie en recycling vinden we erg belangrijk.”

3 Tim Boin

„Drie jaar geleden was ik sculpturen aan het maken toen een aantal jongens me opmerkten. Zij deden al mee aan Solar sinds de eerste editie en stonden dat jaar met een simpele blokhut op het terrein. Ze vroegen of ik die hut wat ‘kunstzinniger’ kon maken. Dat heb ik gedaan en sindsdien heb ik geen editie gemist.

„Samen vormen we Sober, een kunstcollectief dat installaties en visuele illusies maakt. Voor Solar hebben we dit jaar een decor gebouwd van hout. Dat decor is ons ‘schildersdoek’, daarop komen geometrische vormen en projecteren we ‘illusies’. Met projecties kun je alles maken. Als de juiste beelden op een gebouw projecteert, lijkt het net of het gebouw instort.

„We hebben ook een stage gemaakt die geïnspireerd is op een Indiase tempel. Rond die tempel voeren we kleine rituelen uit. Welke, dat wil ik niet zeggen. Bezoekers moeten vooral zelf komen kijken.”

    • Marcella Veldthuis