Cruciaal ECB-beraad in Frankfurt - markten hopen op ingrijpen Draghi

De financiële markten hopen dat ECB-president Draghi vanmiddag aankondigt dat de centrale bank gaat ingrijpen om de eurocrisis te beteugelen. Foto Reuters / Alex Domanski

De bestuurders van de Europese Centrale Bank komen vandaag in Frankfurt bijeen voor een cruciale vergadering. De financiële markten hopen dat de ECB wil ingrijpen om de eurozone tot bedaren te brengen, bijvoorbeeld door opnieuw Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op te kopen.

Vorige week donderdag zei ECB-topman Mario Draghi op een congres in Londen dat de ECB “binnen het mandaat, klaarstaat om alles te doen wat nodig is” om de euro te redden. Hoewel die opmerking een gemeenplaats lijkt, schoten de aandelenmarkten omhoog en daalden de Spaanse en Italiaanse rentes. De markten verwachten dat de ECB vanmiddag nieuwe maatregelen aankondigt om de eurocrisis te bestrijden.

ECB kan weer obligaties kopen of banken gratis geld lenen

Sinds de opmerking van Draghi hebben bankanalisten hevig gespeculeerd over wat de ECB kan doen. Zo zou de centrale bank ervoor kunnen kiezen opnieuw voor honderden miljarden aan Spaanse en Italiaanse staatsleningen op te kopen om de rentes van deze probleemlanden te drukken. Ook kan de ECB voor de derde keer in een jaar tijd besluiten gratis leningen aan Europese banken te verstrekken.

Of de opties die de ECB heeft echt effectief kunnen zijn is twijfelachtig, schreef onze economieredacteur Melle Garschagen gisteren in NRC Handelsblad:

“Het opkopen van lopende staatsleningen is een duur en weinig effectief middel gebleken. De ECB heeft inmiddels 220 miljard aan staatsobligaties gekocht, maar kon niet voorkomen dat de rentelasten voor Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, en Italië verder stegen. [...] Een nieuwe ronde bankensteun is ook weinig aannemelijk. Draghi zei vorige maand dat de ECB eerst zorgvuldig wil analyseren wat de gevolgen zijn van de 1.000 miljard euro die tot nu toe in het systeem zijn gepompt.”

‘Opties niet aantrekkelijk, maar Draghi moet iets doen’

Toch moet Draghi vanmiddag op zijn persconferentie met iets komen, aldus Garschagen:

“Als de ECB vandaag niet reageert zullen Italiaanse en Spaanse rentes weer boven de kritieke grenzen schieten en laait de crisis, ondanks de zomervakantie, nog verder op. Het nieuws dinsdag dat de Spaanse kapitaalvlucht in mei verder toenam en het bericht dat de werkloosheid in de eurozone nog steeds een record van 11,2 procent bedraagt, versterken de crisissfeer.”

    • Pim van den Dool