Crisis en prijzengeld gaan slecht samen

Voor een land dat momenteel elk dubbeltje moet omdraaien, zouden de Olympische Spelen in theorie nog een fikse financiële tegenvaller kunnen opleveren. De Portugese kwaliteitskrant Público berekende vorige week wat het de staat zou kosten als alle 77 Portugese olympiërs een gouden plak winnen. In dit sportief gezien „idyllische scenario” zou het Portugees Olympisch Comité haar sporters ruim 2 miljoen euro aan prijzengeld moeten uitkeren.

De kans dat Lissabon zo diep in de buidel moet tasten, is miniem. De enige serieuze kanshebber voor goud, judoka Telma Monteiro, werd maandag al in Londen uitgeschakeld.

De media-aandacht voor het prijzengeld is niettemin tekenend voor de sfeer in Portugal. Voorjaar 2011 moest het als derde euroland noodhulp aanvragen, in ruil waarvoor het nu een pijnlijk pakket bezuinigingen uitvoert. Sindsdien is de grote meerderheid van de Portugezen er financieel flink op achteruitgegaan. Het leidt er toe dat er veel sneller publieke verontwaardiging ontstaat over geldverspilling door politici, kapitaalvlucht door rijken en privileges van de elite.

Zo werd tijdens het EK voetbal volop geklaagd over het vijfsterrenhotel waarin het nationale team verbleef. De voetbalbond moest bezweren dat de kosten niet voor rekening van de belastingbetaler kwamen. De hotelrekening van Cristiano Ronaldo (maandsalaris 2,5 miljoen euro) en zijn ploeggenoten werd betaald van de bonus die de bond had opgestreken voor het bereiken van het EK.

Voetbal is de onbetwiste volkssport nummer 1 in Portugal. Maar aan het voetbaltoernooi doet het land in Londen niet mee. De Portugezen komen uit in veel minder populaire takken van sport. Deze kajakkers, trampolinespringers of hardlopers zijn allesbehalve miljonairs. En toch ligt het prijzengeld waarop zij kans maken in deze crisistijd onder een vergrootglas.

Door het olympisch comité wordt benadrukt dat de beloningen nog stammen uit het tijdperk van de escudo. Ze zijn in veertien jaar nimmer verhoogd. Maar in de pers worden de bedragen (30.000 euro voor goud, 22.500 voor zilver en 17.500 voor brons en de helft van deze bedragen voor teamsporters) nu vergeleken met die in andere landen.

Daaruit blijkt dat de bonussen redelijk gemiddeld zijn. Die in Spanje, dat ook door een diepe crisis gaat, liggen bijvoorbeeld fors hoger. In het buurland levert een gouden medaille ruim drie keer zoveel op; 94.000 euro. Tegelijkertijd keren de VS daarentegen ‘slechts’ 20.500 euro uit voor goud: minder dan een zilveren medaille in Portugal oplevert. Maar de Amerikanen gaan dan ook meer goud winnen dan de Portugezen.

Correspondenten kijken elke dag vanuit de hele wereld naar de Olympische Spelen, van 27 juli tot en met 12 augustus in Londen. Daarna wordt de rubriek In Nederland hervat.

    • Merijn de Waal