Britse zonderling maakt leukste reisprogramma

Presentatoren van reisprogramma’s zijn doorgaans niet de meeste verrassende persoonlijkheden. Ze moeten een beetje prettig zijn om naar te kijken, enthousiast over toeristische attracties kunnen vertellen en verder vooral niet te veel aandacht opeisen. Maar dan kent u An Idiot Abroad nog niet.

Dit absurdistische reisprogramma, elke woensdag te zien op Discovery, draait om de bizarre gedachtewereld van komiek en radiomaker Karl Pilkington. Deze oenige Brit heeft zelf geen enkele interesse in reizen of verre landen, maar wordt elke aflevering door zijn vrienden en bedenkers van The Office Ricky Gervais en Stephen Merchant naar een ver land gestuurd. Daar moet hij opdrachten uitvoeren waar hij evenmin op zit te wachten. Zoals knuffelen met vreemden op een new age-knuffelfeest. Of in een monstertruck rijden. Ondertussen filosofeert de laconieke komiek op onnavolgbare wijze over zijn ervaringen.

Pilkington werd bekend door het populaire Britse radioprogramma The Ricky Gervais Show, ook gemaakt door drietal Gervais, Merchant en Pilkington. De show bestaat voornamelijk uit gemijmer over Pilkingtons vreemde denkbeelden en ideeën. Zo is er veel aandacht voor zijn fascinatie voor nieuwsberichten over chimpansees. En in een andere aflevering bespreken de presentatoren Pilkingtons uitvinding van een horloge dat de tijd terugtelt tot de eigenaar overlijdt.

An Idot Abroad is minder absurd dan The Ricky Gervais Show. En zeker niet zo briljant als The Office. Maar dankzij de knotsgekke presentator heeft het programma een prettige magie. In de gisteren uitgezonden aflevering – over Route 66 – hield Pilkington een betoog over het gezegde ‘living the dream’: „Waarom zou je in een droom willen leven? Dan weet je nooit of je wakker bent.” Na uit een enorme monstertruck te zijn gevlucht vroeg hij zich af: „Waarom zou je een kleine auto op enorme wielen zetten? Het blijft een kleine auto. Je hebt meer aan een monsterhandschoenenkastje dan aan een monstertruck.”

In de Britse media is wel gesuggereerd dat Pilkington helemaal geen echt persoon is, maar een acteur die een door Gervais gecreëerde rol speelt. Voornaamste argument: hij gedraagt zich zo vreemd, dat kan niet echt zijn. Gervais zweert bij hoog en laag dat Pilkingtons invallen zijn verbeelding ver te boven gaan. Maar wat doet het ertoe? Ook al speelt hij een typetje, dat maakt An Idiot Abroad niet minder geestig.

Reinier Kist vervangt deze week Hans Beerekamp.