Brieven Femme de la rue

Een mooie pump met een hak, daar ben ik 18 voor, toch?

Oh ja! Gisteren nog. Ik moest naar Utrecht voor een afspraak. Er werd achter mijn rug gefluisterd : „Jezus die kont”.

Toen de jongens van 14 voorbij fietste vroegen ze : „ey hoe gaat het”.

Echt vervelend werd het toen ik achterna werd gereden voor 5 minuten door een slechte wijk in Utrecht door 4 jongens in de auto om half tien. Ze begonnen met „hoe gaat het”. Toen gaf ik het antwoord wat ik altijd gaf. Daarna gingen ze maar door. Toen ik vroeg of ze wilde stoppen kreeg ik als antwoord: „Jezus wat een kankerhoer, vraagt ze om aandacht, krijgt ze die, doet ze haar benen niet wijd.”

Ik weet niet waardoor het komt. Misschien door de schok van blond hoogopgeleid meisje door hun wijk, terwijl ze normaal ander soort meisjes uit een cultuur zien (moeder, nichtjes en zussen zien er anders uit dan de Nederlandse meisjes op straat). Ik kleed mij niet ordinair, hoogstens loop ik zelfverzekerd rond met een lach en ja, misschien met een mooie pump met hak. Maar daar ben je 18 voor, toch? Ik vraag verder om helemaal niks en zie er altijd beschaafd uit. Maar als zoiets tegen mij gezegd wordt, voel ik wel de drang om verantwoording te doen over hoe ik er die dag uit zag. Terwijl ik erg goed weet dat ik niks verkeerd deed. En dat vind ik vervelend.

Nora

Ik hang mijn karatepak aan de waslijn, dat scheelt

Ik ben 62, woon in een achterstandswijk, ben blond, heb een slank postuur en maak het bijna dagelijks mee.

Ik kan een hoop hebben, want ik ben niet preuts uitgevallen en opmerkingen van ‘autochtonen’ (vragen staat vrij, nee zeggen ook) pareer ik meestal met een gevatte opmerking waar beide partijen om kunnen lachen. Enige kennis van straattaal is daarbij wenselijk.

Maar allochtone jongeren hebben gewoon geen enkel respect voor vrouwen. Een jochie van hooguit 8 dat opgehitst door vriendjes in de rij bij de kassa achter m’n rug neukbewegingen staat te maken. „Zit er een vlo in je broek?” helpt dan niet. Ik krijg hier regelmatig – verbaal – van alles naar binnen geschoven waar ik geen behoefte aan heb. Heb ook eens aangifte gedaan toen ik er nog een klap in mijn gezicht bij kreeg. 6 allochtone jongeren + pitbull tegenover 1 oudere vrouw met een schoothondje. Omstanders genoeg, onder wie sociale werkers die bij een school kinderen bezighielden in de vakantie en bij wie ik bescherming zocht, maar uiteindelijk had niemand wat gezien en was het niet duidelijk wie er was begonnen...

Ik laat me echter niet beperken in mijn doen en laten door dit soort voorvallen. In het geval van die 6 hangjongens ben ik later nog eens langsgelopen met een nogal potig uitgevallen kennis van me, waarvan de buurt wel weet dat hij sportschutter is. Nooit meer last. Thuis hang ik regelmatig mijn karatepak aan de waslijn, dat scheelt ook.

Marja de Rode

Nu ik dit zie, kijk ik niet meer zo makkelijk naar een vrouw

Ik heb die documentaire ook gezien en dacht tot vandaag dat de dames in die docu aan het overdrijven waren. Nu zoveel dames dit hier in Nederland ook meemaken begin ik het wel erg triest te vinden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, Marokkaan, na die uitzending – en misschien ook wel een beetje vanwege de ramadan – toch niet zo makkelijk meer naar een vrouw kijk. Na al deze reacties hier zeker niet meer.

Muntthee79

Mannen in groepjes gedragen zich als een roedel bavianen

Vroeger zette ik me altijd schrap als ik langs een bouwplaats moest, dan kon je op je vingers natellen dat je „goeiemorgen, schatje!” en nagefloten werd. Ik voelde me daar altijd heel ongemakkelijk bij. Ik vond het ook helemaal niet vleiend, want het waren altijd onaantrekkelijke mannen. Je voelt je een soort van woordelijk belaagd door engerds. En het waren toen nog meestal allemaal blanke mannen op een bouwplaats.

Maar loop je langs een groepje kantoormuizen in pak dan volgen ze je ook nét even iets te lang met hun blik en roepen er soms bij „Zóóhóó”. Mannen in groepjes gedragen zich soms net als een roedel bavianen. Primitief. Is het een groot probleem? JA! Wat moet er gebeuren om het op te laten houden? Mannen laten weten dat het losers zijn als ze zo doen naar vrouwen. En dat ze overkomen alsof ze zwaar seksueel gefrustreerd zijn.

Aimée

Deze allochtone man schaamt zich voor zijn medemannen

Helaas helaas, ik schaam me echt voor mijn mede-‘mannen’. Meeste van die vervelende jongens komen uit een milieu waar dromen, hard werken en iets bereiken niet aangeleerd wordt. Tal van zaken gaan fout in de opvoeding, jongen groeit op, heeft geen of een matige opleiding, geen stabiel inkomen, geen drive, geen zelfvertrouwen en veel, heel veel frustraties.

Een stabiele vaste relatie kunnen ze niet aangaan of lang volhouden. Deze jongemannen voelen zich minderwaardig en zijn mateloos gefrustreerd. Zij zijn weinig in staat om hun lusten, seksuele lust, boosheid en jaloezie etc. in toom te houden. Het spontaan aanspreken van vrouwen, is voor de mannen een deels vergeefse poging om zich eventjes ‘lekker’ te voelen, deels een wanhoopskreet in hun menselijk verlangen naar een levenspartner (?) Wanneer een vrouw niet ingaat op de ‘verzoeken’ voelen de zogenaamde ‘mannen’ zich afgewezen, raken in de stress, en beginnen er op los te schelden.

Dit soort gedrag is natuurlijk niet goed te praten.

Latif

Je mag best aangifte doen tegen zulke gasten

Ik zie het hier in Eindhoven vaak gebeuren, gewoon, doodleuk op straat.

Ik betwist dat de oplossing van dit probleem slechts ligt bij de opvoeding die thuis plaatsvindt. Ik kan me vinden in de theorie dat de gebrekkige opvoeding in allochtone families zorgt voor het ontwikkelen van dergelijk gedrag, maar ik kan me niet vinden in de oplossing. Het is ook het kuddegedrag, het niks te doen hebben en bovenal, in mijn perceptie, de mate van uitzichtloosheid die allochtonen vaak hebben. Deze bevolkingsgroep schijnt nog niet helemaal begrepen te hebben dat je vooral zelf verantwoordelijk bent voor behaalde resultaten.

Het is wellicht een beetje omslachtig, maar ik vind dat er best aangifte gedaan mag worden tegen zulke gasten. De politie mag dit best belangrijk vinden. Natuurlijk ken ik de maren, ze doen het immers niet als de politie in de buurt is. Willen lijkt me echter wel een eerste start.

Dames, succes.

Eric

Aangifte? Ik werd keihard uitgelachen door de agenten

Aangifte doen, ja dat heb ik eens geprobeerd. Ik werd keihard weggelachen door de (heren!) politieagenten. Nadat de onbedaarlijke lachbui overgedreven was (ik voelde me heel klein en minderwaardig inmiddels), was er slechts 1 (vrouwelijke!) politieagent aanwezig die bereid was een aangifte op te nemen. Zij was het ook die mij doorverwees naar een weerbaarheidscursus. Ze zei er wel direct bij dat aangifte weinig zin had omdat ze geen namen en zo meer hadden en ze toch al overbelast waren.

Bij aangifte doen moet je dus wel de mazzel hebben dat je een begripvol iemand tegenover je treft. En dat het politiekorps er überhaupt tijd voor heeft. Desalniettemin zou het goed zijn voor de statistieken waar de rijksoverheid zo graag naar mag kijken.

Ingrid

Elk man zou eens een keer als vrouw over straat moeten lopen

Ik ben transseksueel en ga nu een paar jaar als vrouw door het leven, en de overgang van man naar vrouw geeft je een verrassend inzicht in dit gebeuren. Terwijl ik door de hormonen die ik slik er steeds vrouwelijker uit begin te zien word ik ook steeds vaker nageroepen en gesist op straat.

Als man kon ik altijd ongestoord over straat lopen, maar dat is nu echt wel verleden tijd. ’s Avonds alleen over straat gaan is niet meer zoals het was. Je weet van te voren dat je dit kunt verwachten, maar de enorme directheid van sommige mannen op straat had ik niet aan zien komen. Het is veel erger en ze zijn veel brutaler dan ik van tevoren ingeschat had.

Ik denk dat veel mannen geen idee hebben omdat mannen onderling zich nog wel een beetje inhouden, maar als ze alleen met mij op straat zijn en denken dat niemand behalve ik ze kan horen, zijn ze het meest brutaal is mijn ervaring. Je zou bijna willen dat elke man dit proces eens meemaakt om zelf te ervaren hoe het nou is om als vrouw over straat te moeten. Het zijn echt twee totaal verschillende werelden.

JJ

Deze reacties zijn sinds gisteren geplaatst op nrcnext.nl

    • Marja de Rode