Boekhoudfraude bij Braziliaanse dochter DE

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist van Douwe Egberts een compensatie voor gedupeerde beleggers. Die stap volgde nadat DE gisteravond in een persbericht melding had gemaakt van boekhoudfraude bij zijn Braziliaanse dochter.

Als gevolg van „boekhoudkundige onregelmatigheden” bij het dochterbedrijf zakte het aandeel DE vanmorgen ruim 8 procent op de beurs van Amsterdam waar het pas sinds 9 juli genoteerd staat. De beurswaarde van DE Master Blenders 1753, zoals het concern heet, daalde met ruim 450 miljoen euro.

Het koffie- en theebedrijf ging in juli apart naar de beurs, nadat het was afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee. De f onregelmatigheden in Brazilië kwamen aan het licht bij het opmaken van de halfjaarcijfers. De onvolkomenheden houden verband met „oninbare vorderingen”, „onjuiste verantwoording van verkopen” en nieuwe voorzieningen wegens een conflict met de Braziliaanse fiscus. Van het voor de beursgang verspreide prospectus voor beleggers, schrijft DE, „kan niet langer worden uitgegaan”. DE verwacht dat de nettowinst 45 tot 55 miljoen euro lager uitvalt in het fiscale jaar 2012. Het eigen vermogen zal met 85 tot 95 miljoen euro dalen. Volgens een woordvoerder heeft van dit bedrag 45 procent „betrekking op de onregelmatigheden in de financiële administratie”. De fraude zou zich tussen 2008 en 2012 hebben voorgedaan.

De VEB heeft in een aangetekende brief DE om opheldering gevraagd. De vereniging vraagt zich af of het bedrijf en zijn adviseurs ABN Amro en accountantkantoor PWC „wel de vereiste zorgplicht jegens beleggers in acht hebben genomen”. „Het prospectus geeft een veel te rooskleurig beeld van DE”, stelt de VEB, die voor 16 augustus antwoord eist. VEB-directeur Jan Maarten Slagter bekijkt nog of hij ook het voormalig moederbedrijf zal aanspreken. „De fraude is ontstaan toen DE zich nog onder de vleugels van Sara Lee bevond.”

DE is een intern onderzoek gestart dat, zegt de woordvoerder, aan het eind van de maand wordt afgerond. In de verklaring staat dat het concern „de benodigde maatregelen” zal nemen „om de interne controle van de financiële rapportages en de governance bij de Braziliaanse activiteiten te versterken en te verbeteren”.

Volgens de VEB heeft DE de financieel directeur in Brazilië al voor de beursgang op non-actief gesteld. „Dat doet vermoeden dat de onregelmatigheden al veel eerder bekend waren.”