Bivakkerende Somaliërs weg voor deur IND-pand na politiedruk

De Somaliërs zijn boos omdat ze binnenkort terug moeten naar het terugkeercentrum in Ter Apel. Beeld NOS

De actie van Somalische asielzoekers voor de deur van het IND-pand in Den Bosch wordt beëindigd. De NOS meldt dat de politie vanochtend vroeg met ze in gesprek ging. De Somaliërs vertrekken vrijwillig.

De IND gaat nu met de Somaliërs in gesprek. Ze hebben het aanbod gekregen om naar een gewoon asielzoekerscentrum overgeplaatst te worden. Daar hoeven ze zich niet dagelijks te melden, meldt de omroep.

De politie zou de weg bij het pand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst hebben afgezet en paraat staan om in te grijpen. Sinds maandag zitten ze met ongeveer tachtig man op de stoep nadat ze het azc in Vught verlieten uit boosheid over een gedwongen terugkeer naar het inmiddels veelbesproken terugkeercentrum Ter Apel.

Een gesprek tussen de Somaliërs en het ministerie van Binnenlandse Zaken leverde gisteravond niets op. Volgens de hoogste ambtenaar op het gebied van asielzaken zijn de eisen van de Somaliërs onbespreekbaar, aldus de NOS. De Somaliërs willen graag een verblijfsvergunning, maar die is door de Immigratie- en Naturalisatiedienst afgewezen.

De Raad van State besloot ruim twee weken geleden dat Somaliërs zonder verblijfsvergunning voorlopig niet mogen worden uitgezet. Reizen naar Somalië via hoofdstad Mogadishu is nu te gevaarlijk.

Vanwege de geplande sluiting van het azc in Vught moet de groep terug naar Ter Apel, waar ze hetzelfde behandeld zouden worden als in Vught. De groep liet gisteren al weten liever op straat te leven dan in een opvangcentrum want daar zouden de regels te streng zijn. Zo moesten zij zich in Vught elke dag melden.

    • Jules Seegers