Beurs NY even opgeschud door storing

Een storing bij Knight Capital zorgde voor een schok op Wall Street. schommelen. Een financiële dienstverlener wordt daar nu voor gestraft.

Het vertrouwen in de beurzen heeft in New York woensdagmorgen een flinke deuk opgelopen. Tussen 9.30 uur en 10.15 uur New Yorkse tijd vertoonden de koersen van 148 aandelen en fondsen op de beurs wilde schommelingen. Het handelsvolume nam ongewoon grote proporties aan. Onder de getroffen fondsen veel kleine bedrijven maar ook grote jongens als Unilever en Bank of America.

Beursbedrijf NYSE Euronext, dat de beurs in New York leidt, zei de ongeregeldheden te zullen onderzoeken. Snel volgde het nieuws dat de financiële dienstverlener Knight Capital betrokken zou zijn. „Een eerste onderzoek wijst op een technische storing ”, liet het bedrijf weten . Knight Capital verhandelt met speciale computerprogramma’s tot 20 miljard dollar per dag. Nadat het softwareprobleem aan het licht kwam zette Knight Capital de handel in de 148 fondsen stil . Dat is geen klein bier. Het aandeel Knight Capital daalde na nieuws over de fout met 33 procent tot 6,94 dollar.

Het is niet de eerste keer dat beurzen geconfronteerd worden storingen in met computergestuurde handelssystemen. Dit jaar werd de beursgang van Facebook verstoord door problemen bij Nasdaq.

De meest beruchte was de zogeheten flashcrash van 2010. Op 6 mei dat jaar daalde de Dow Jones-index in een tijdsbestek van slechts 5 minuten ruim 600 punten. De grootste koersval ooit binnen een dag. 850 miljard dollar aan beurswaarde verdampte. Een half uur later volgde herstel.

Sommige bedrijven, zoals adviesbureau Accenture, werden in die luttele 5 minuten aan 5 dollarcent per aandeel verkocht. Waarschijnlijk was het een uitzonderlijke en afwijkende effectenorder van een vermogensbeheerder. Een menselijke fout versterkt door een kortstondige kettingreactie. Ook woensdag doorzagen handelaren dat snel, zegt Frank de Jong, hoogleraar financiële markten aan de universiteit van Tilburg. „Maar het is niet zo dat we kunnen spreken van een heus sneeuwbal-effect. De financiële wereld kan door een foute invoer niet in een meltdown terecht komen. Meestal herstelt de koers zich na een tijdje.”

De beurswereld is vandaag zo goed als volledig geautomatiseerd. Handelaren leggen vandaag hun vertrouwen in heel wat slimme algoritmes. Met die instructies reageren computers in fracties van een seconde op verschuivingen in de markt. Veel sneller dan mensen. Meestal gebeurt dat ook zonder problemen. „Op die automatische processen bestaat wel toezicht”, zegt de Jong. „Na een fout als deze worden het beursbedrijf en de financiële toezichthouder erbij betrokken. Bovendien kun je niet zo maar een bedrag invoeren. Op Europese beurzen moet je bijvoorbeeld een limiet invoeren.”

    • Thomas Keirse