Ander sportnieuws

Verdubbeling aantal topsporters bij politie

Rotterdam. De politie wil het aantal topsporters in dienst verdubbelen naar zestien. De Raad van Korpschefs wil de sporters inzetten bij de mentale en fysieke ontwikkeling van agenten, zegt een woordvoerder tegen de NOS. In de komende jaren krijgen vijftigduizend agenten een training in mentale weerbaarheid. Topsporters kunnen hun collega's leren hoe te focussen op hun vak, aldus de zegsman. Een woordvoerder van de Politie Topsport Selectie kon het bericht niet direct bevestigen.

Bij de politie zijn nu nog acht sporters in dienst. Daaronder vallen onder meer schermer Bas Verwijlen, baanwielrenner Teun Mulder en beachvolleybalster Sanne Keizer, die actief zijn of waren op de Spelen in Londen. Agenten die aan topsport doen zijn formeel in dienst bij de politie maar krijgen de vrijheid om zich naast hun werk te concentreren op hun sportcarrière.

Een soortgelijke tak bij Defensie stopt aan het einde van dit jaar vanwege bezuinigingen. Atleten als Bram Som en Gregory Sedoc moeten daardoor uitkijken naar een andere baan. (Novum)

Clasie, Dost, Van Rhijn in voorselectie Oranje

Rotterdam. Bondscoach Louis van Gaal heeft drie debutanten opgenomen in zijn voorlopige selectie voor de oefeninterland met België op 15 augustus. Ajacied Ricardo van Rhijn, Feyenoorder Jordy Clasie en Bas Dost van VfL Wolfsburg behoorden niet eerder tot de voorlopige groep, die uit 32 spelers bestaat. Van Gaal had al aangekondigd weinig te veranderen aan de selectie waarop voorganger Bert van Marwijk vertrouwde. PSV’ers Mark van Bommel en Wilfred Bouma zijn er niet meer bij. Andere opvallende afwezigen zijn Georginio Wijnaldum en Erik Pieters, eveneens uitkomend voor de Eindhovense club. (Novum)

Kuijt speelt gelijk bij debuut Fenerbahçe

Rotterdam. Aanvaller Dirk Kuijt heeft heeft bij zijn officiële debuut voor Fenerbahçe in de derde voorronde van de Champions League gelijkgespeeld. In Istanbul werd het tegen het Roemeense SC Vaslui 1-1. Kuijt speelde het hele duel mee maar scoorde niet. De Nederlandse trainer John van den Brom zag zijn ploeg Anderlecht eenvoudig winnen van het Litouwse FK Ekranas: 5-0. Verdediger Ryan Donk, ook in Belgische dienst, speelde met Club Brugge gelijk tegen FC Kopenhagen. In Denemarken werd het 0-0. Volgende week woensdag zijn de returns. (Novum)

Kunstrijdster Manouk Gijsman (19) stopt

Rotterdam. Drievoudig nationaal kampioen kunstrijden Manouk Gijsman stopt haar actieve sporterscarrière. De 19-jarige kunstrijdster ondervindt te veel hinder van terugekerende blessures, zo laat ze weten op haar website. Gijsman behaalde onder meer de eindronde op het WK en EK kunstrijden. In een verklaring op haar website noemen zij en haar coach Zsolt Kereke het besluit om te stoppen „geen makkelijke beslissing die we hebben moeten nemen, maar een die noodzakelijk is om verder te groeien in het leven en andere doelstellingen na te jagen”. (NRC)