Agenda internationaal

Edinburgh Art Festival

Vandaag gaat in de Schotse hoofdstad het Edinburgh Art Festival van start, met ruim veertig exposities in vrijwel alle musea, galeries en kunstruimtes. Op het programma staan onder meer een tentoonstelling van Philip Guston in het Inverleith House, een expositie van Dieter Roth in The Fruitmarket Gallery en een soloshow van de Nederlander Melvin Moti in The National Museum of Scotland.

T/m 2 september in heel Edinburgh. www.edinburghartfestival.com

Cardiff en Miller

Met hun iPhone-audiotour door het Hauptbahnhof van Kassel zorgt het Canadese kunstenaarsduo Janet Cardiff en George Bures Miller deze zomer voor een van de hoogtepunten op de Documenta. Gelijktijdig is in het Britse museum Baltic in Gateshead het geluidswerk The Forty Part Motet van Janet Cardiff te zien. De installatie is een bewerking van een renaissancelied uit 1573 van Thomas Tallis. Uit luidsprekers rondom de toeschouwer klinken veertig verschillende stemmen, waardoor het is alsof je middenin het koor staat.

T/m 14 oktober in Baltic Centre, Gateshead. www.balticmill.com

Sziget Festival

Het zevendaagse Sziget-festival wordt gehouden op het Óbuda-eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het Sziget-festival (Sziget betekent ‘eiland’ in het Hongaars) trekt jaarlijks zo’n 370.000 bezoekers, onder wie heel veel Nederlanders. Naast het hoofdpodium zijn er ook podia voor jazz, blues en wereldmuziek. Met o.a. Placebo, Caro Emerald, Two Door Cinema Club, The Killers en Paolo Nutini.

6 t/m 13 augustus, Boedapest, Hongarije, www.szigetfestival.nl

Jeff Koons

Deze zomer heeft Jeff Koons twee grote tentoonstellingen. In Frankfurt en Bazel. De kunst van Koons lijkt op het eerste gezicht niets anders dan glitter en kitsch. Maar als je door die illusie heen kijkt, zie je een virtuoos spel met materialen en technieken.

Koons’ vorm van verleiding is zo alomtegenwoordig, zo alledaags en extreem tegelijk, dat zijn beelden je erop wijzen dat we in het dagelijks leven nauwelijks meer doorhebben hoe krachtig we worden gemanipuleerd – zowel door Koons als door de wereld zelf. En dat je je in al dat geweld alleen maar kunt handhaven door scherp te blijven, echt te blijven kijken.

t/m 2 september in de Fondation Beyeler, Basel, www.fondationbeyeler.ch. En t/m 23 september in de Schirn Kunsthalle en in het Liebieghaus, Frankfurt. www.schirn.de en www.liebieghaus.de