Agenda beeldende kunst

Berlinde De Bruyckere en Philippe Vandenberg

Het is dankzij beeldhouwster en tekenaar Berlinde De Bruyckere dat nu voor het eerst in Nederland werk van Philippe Vandenberg te zien is. Op uitnodiging van het museum De Pont in Tilburg heeft De Bruyckere een tentoonstelling samengesteld met werk van zichzelf en werk dat ze uit de nalatenschap van Vandenberg heeft opgediept. Uit duizenden tekeningen en schilderijen koos zij circa tien grote doeken en een veelvoud aan tekeningen en collages. Vandenbergs werk is schetsmatig uit principe, omdat de vorm volgens hem moet overeenstemmen met de inhoud. De Bruyckeres beelden zijn in vergelijking daartoe netjes en bijna lieflijk, ondanks hun pessimistische ondertoon en hun rafelige uiterlijk.

T/m 28 okt. De Pont, Tilburg. www.depont.nl

Het ultieme zelfportret

Deze zomer presenteert kunstenaar Cees Krijnen zijn nieuwste project The Ultimate Self Portrait bij kunstplatform 37PK in Haarlem. In de tentoonstelling onderzoekt hij de belangrijkste vaderfiguren in zijn leven en zijn carrière als kunstenaar. Met werk van Cees Krijnen zelf, maar ook van Michelangelo Pistoletto, Ronald Ruseler en Arthur Kempenaar.

15 juli t/m 2 september. 37PK, Haarlem. www.37pk.nl

Kunstenaars op bezoek

Een van de museumzalen van het Zuiderzeemuseum is vier weken lang het atelier van schilder Karin Bos en beeldhouwer Erik Wuthrich. Bezoekers kunnen hun werkproces volgen.

17 juli t/m 12 augustus, Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. www.zuiderzeemuseum.nl

Fietstocht langs beelden

Een fietstocht langs bijzondere beelden in Groningse parken, straten en plantsoenen. Gids Henk Bakker zal vertellen over de achtergrond van de beelden van o.a. Jan Wolkers.

5 augustus, 14 uur. Start bij de fietsenstalling op het Centraal Station, Groningen. www.kunstexcursie.nl