Ziggo biedt nieuw -rondje cash

Ruim vier maanden na de beursgang van Ziggo grijpen de grootaandeelhouders hun kans. Cinven en Warburg Pincus verkopen opnieuw een grote pluk van hun aandelen.

Ze laten er geen gras over groeien, Cinven en Warburg Pincus. De twee grote Angelsaksische investeringsmaatschappijen benutten kort na de beursgang van het door hun geschapen kabelbedrijf Ziggo de tweede kans op cashen. Gisteren verkochten de twee private-equityfirma’s een tweede pluk van hun aandelen: 29 miljoen stuks gingen onderhands naar een aantal onbekende institutionele beleggers, tegen 23,50 euro per stuk – 5 procent lager dan de slotkoers van maandag. Opbrengst: 681,5 miljoen euro.

Bij de beursgang half maart verkochten Cinven en Warburg Pincus al ruim 40 miljoen aandelen, wat ruim 740 miljoen euro opleverde. Samen moeten de beide cashrondjes het rendement opleveren dat de twee investeerders vanaf 2005 uittekenden. Toen smeedden zij een ingenieus plan om de Nederlandse kabelmarkt te veroveren. De totale aankoopsom om een serie kabelaars op te kopen en te bundelen – Multikabel, Casema en @Home – bedroeg op papier ruim 5,2 miljard euro. Materieel was de investering beduidend lager. Door de in private-equitykringen gebruikelijke schuldconstructies werden de aankopen vooral betaald uit miljardenleningen die het bedrijf bij zijn nieuwe aandeelhouders aanging, tegen forse rentepercentages.

Opgehouden door haperende financiële markten liet de beursgang van Ziggo op zich wachten, maar op 21 maart 2012 was het zo ver. De twee verkopende aandeelhouders, met enkele onbekende co-investeerders, verzilverden een eerste deel van hun belang: een kleine 20 procent. Ook voor andere betrokkenen was de beursintroductie een succes. De koers liep die eerste weken snel op tot boven de 23 euro, met een piek half juli van 26,46 euro. Banken blij, instappende beleggers blij en het zittende topmanagement blij. Zij deelt een koek die op dit moment ruim 50 miljoen waard is.

Een half jaar lang zouden Cinven en Warburg Pincus vervolgens hun resterende belang (van ruim 82 procent) aanhouden. Het management is eveneens gebonden aan een zogeheten lock up-periode – van een jaar. Maar, als het consortium van zakenbanken dat goed vindt, mogen de grootaandeelhouders ervan afwijken. Daar hebben Cinven en Warburg Pincus nu gebruik van gemaakt. Opnieuw beloofden zij gisteren dat zij de komende drie maanden hun resterende belang (van 58,4 procent) niet verder zullen afbouwen. Maar opnieuw gelden voor deze afspraak de ‘gebruikelijke uitzonderingen’.

Voor analist Sander van Oort van Kempen & Co is de onderhandse verkoop van een deel van het grootaandeelhoudersbelang geen motie van wantrouwen aan het adres van Ziggo. „Zo doen private-equitypartijen dat nou eenmaal. Daar hebben andere beleggers rekening mee te houden”. Volgens Van Oort was de introductieprijs bij de beursgang met 18,50 euro kennelijk bewust laag gehouden – het beleggersklimaat begon in maart weer broos te worden – opdat voldoende ruimte bleef voor koerswinst in de maanden erna. Van Oort: „Dat is gelukt. In tegenstelling tot Facebook.” Bij die andere grote beursgang van het jaar – de grootste allertijden – waren de verkopende beleggers én hun banken volgens Van Oort te gretig geweest. De beurskoers van Facebook maakt sinds mei een vrije val omlaag. De mogelijkheid tot nieuwe verzilvering hebben zittende aandeelhouders niet.

Voor huidige beleggers in Ziggo is de transactie geen slecht nieuws, al kregen de kopende aandeelhouders een korting van 5 procent en daalde de koers direct naar dat niveau van 23,50 euro. Volgens Van Oort zit er nog voldoende muziek in het aandeel. De meeste van zijn collega’s zijn dat met hem eens. Het gemiddelde koersdoel van financieel analisten die het aandeel Ziggo volgen, ligt boven de 28 euro. In meerderheid geldt voor het beursgenoteerde kabelbedrijf een koopadvies.

Koersverloop Ziggo vrijwel omgekeerd evenredig aan die andere beursdebutant, Facebook

    • Philip de Witt Wijnen