Zestiende plek Marianne Vos tijdrit forse tegenvaller - Kirstin Armstrong wint

Marianne Vos gaat van start in de olympische tijdrit van vandaag. Foto Reuters / Mark Blinch

Het had opnieuw de dag van Marianne Vos moeten worden. Hoewel de tijdrit niet direct haar specialiteit is, waren de verwachtingen hooggespannen. Vos had zondag in de wegrace op indrukwekkende wijze goud gewonnen. Dus behoorde ze ook vandaag tot de favorieten. Maar de pijp leek leeg. Vos werd zestiende.

De Amerikaanse Kirstin Armstrong ging er met het goud vandoor in de olympische tijdrit, net als vier jaar geleden. Armstrong, die als laatste van start ging, deed 37.34,82 minuten over het 29 kilometer lange parcours door Londen. De Duitse Judith Arndt werd tweede op zestien seconden. De Russin Olga Zabelinskaja won, net als in de wegwedstrijd, brons.

De teleurstellende race van Vos werd zelfs enigszins een afgang toen zij onderweg niet alleen door Arndt werd gepasseerd, die na haar was gestart, maar zelfs ook door de latere winnaar Armstrong, die op haar beurt weer na Arndt van start was gegaan. Vos verloor uiteindelijk meer dan drie minuten op Armstrong.

Slechts acht van de 24 deelnemers aan de tijdrit hadden meer tijd nodig dan Vos om het traject af te leggen. De pijp leek bij Vos simpelweg helemaal leeg na haar heroïsche krachtsinspanning afgelopen weekend. Niemand die haar dat kwalijk nam.

De tweede Nederlandse deelneemster, Ellen van Dijk, deed het vandaag een stuk beter dan Vos. Van Dijk werd achtste in de tijdrit, op 1.19 minuut van het goud.

De tijdrit van Marianne Vos:

Interview met Ellen van Dijk na haar race: