Woningen ontruimd om asbest in Westerhaar

Verboden toegang in verband met asbest (archieffoto). Foto Hollandse Hoogte

Achttien woningen in het Overijsselse Westerhaar zijn vandaag ontruimd nadat bij een brand in een schuur asbest is vrijgekomen. Het gaat om woningen aan de Leidijk en aan de Asterstraat, laat de gemeente Twenterand weten.

Update 22.56 uur: De bewoners van de achttien woningen kunnen weer terug naar hun woning, zo heeft de gemeente Twenterand vanavond gemeld.

De brand woedde vandaag rond 04.00 uur in de schuur bij een leegstaande woning aan de Oranjestraat. Aanvankelijk werd gedacht dat het asbest zich alleen lokaal had verspreid en werd alleen een gebied rondom het afgebrande schuurtje afgezet, schrijft persbureau Novum.

In de tuin van een van de omwonenden van de brand werd echter asbest gevonden. Daarop besloot de gemeente tot de evacuatie.

De geëvacueerde mensen worden in eerste instantie opgevangen in een buurthuis. De gemeente laat intussen onderzoek doen, zegt locoburgemeester Hidde Visser.

“We weten zeker dat in de tuinen asbest ligt. En het is goed weer, dus veel mensen zijn in hun tuin geweest. Nu is het de vraag of er ook asbest in de woning terecht is gekomen.”

Als de woningen asbestvrij blijken, kunnen de bewoners woensdagavond weer terug naar huis keren, maar mocht er toch asbest in de woningen worden gevonden, dan gaat de gemeente kijken of nachtopvang moet worden geregeld.

“We hopen dat het straks allemaal meevalt, maar we nemen deze stappen, omdat we geen enkel risico willen nemen.”

Patrick Drenthen, correspondent van de Tubantia, is ter plaatse:

    • Marije Willems