Welles-nietes over brief Morsi

Heeft de Egyptische president Mohammed Morsi wel of niet een brief gestuurd aan zijn Israëlische ambtgenoot Shimon Peres? Israël zegt van wel, maar volgens de Egyptische Moslimbroederschap gaat het om „verzinsels”.

Is de inhoud dan zo schokkend?

Morsi zou volgens Israëlische media, die uit de brief citeerden, in het Engels hebben geschreven: „Mr. Shimon Perez (sic), president van de staat Israël. Met veel dankbaarheid heb ik uw felicitaties met het begin van de heilige maand Ramadan ontvangen. Ik gebruik deze gelegenheid om te herhalen dat ik er naar uitkijk om onze uiterste best te doen het vredesproces in het Midden-Oosten vlot te trekken, ten einde veiligheid en stabiliteit te bereiken voor de volken in de regio, waaronder [het] Israëlische volk.”

De Egyptische ambassadeur in Tel Aviv zou de brief via de post en per fax hebben verstuurd naar Peres’ kantoor. Dat zou aan de ambassade hebben gevraagd of de brief openbaar mocht worden gemaakt – gebruikelijk bij persoonlijke correspondentie. De ambassadeur zou Morsi’s kantoor hebben gebeld en groen licht hebben gekregen.

Maar zodra verhaal door de Israëlische en Egyptische media werd opgepikt, ontkende een woordvoerder van Morsi het bestaan van de brief. Hij zei dat twee Israëlische kranten de brief hebben gefabriceerd.

Wat er ook waar is, het incident toont hoe hypergevoelig de relatie tussen Israël en Egypte is, zeker na de verkiezingswinst van de Moslimsbroederschap. (AP)