Weer

We hebben op de eerste dag van augustus een onvervalste zomerdag te pakken, maar het zal geen verrassing zijn dat juli te nat en te koel was. De gemiddelde temperatuur van 17,3 graden in De Bilt was ruim een halve graad onder normaal en met een landelijk gemiddelde van 110 mm kwam de hoeveelheid regen ver boven de norm van 78,3 mm uit. De meeste neerslag viel in de regio Amsterdam, met lokaal 200 mm.

Ondanks de zomerse start van augustus wordt het vrij snel weer koeler en wisselvalliger. Tussen een hoge- en een lagedrukgebied in is hier de wind zuidwestelijk. De echt actieve storingen blijven over het algemeen buiten de landsgrenzen, maar er is wel sprake van enige instabiliteit, wat zich uit in een aantal soms pittige buien.

Vanavond en vannacht trekken de regen- en onweersbuien richting Groningen en met 16 tot 18 graden is het plakkerig.

Morgenochtend leeft de buiigheid in het oosten even op terwijl die verder oostwaarts trekt. In de middag is het ook langs de oostgrens droog met zonnige perioden. Met een meest matige zuidwestenwind en 20 tot 22 graden is de warmte verdreven.

Rondom het weekeinde is het licht wisselvallig, met soms een pittige bui.