Waar blijft dat goud?

‘Wanted, a gold medal’, kopte The Sun gisteren. Maar ook na dag vier van de Spelen is de medaillespiegel voor de Britten nog akelig laag. Ze hebben ingezet op 49 medailles, één meer dan in Peking en wonnen tot nu toe twee keer zilver en twee keer brons. De Britten hoopten op thuisvoordeel, als gastland mag het aan alle sporten meedoen. Dat betekent dat 541 sporters over 26 sporten theoretisch kans maken op winst (in Peking 311 sporters en 20 disciplines). Zakenbank Goldman Sachs liet er een rekenmodel op los en vergeleek de medailles van gastlanden. Het thuisvoordeel zou de Britten 21 plakken extra opleveren en leiden tot 65 plakken – de derde plek in het klassement. Maar voorlopig staan de Britten 21ste. The Independent bleef optimistisch: Everything but the gold – but Britain can’t get enough of the olympics. En er zijn nog wat dagen en wedstrijden te gaan. NRC