Vier Spaanse regio’s willen niet bezuinigen - ‘onmogelijk’

People protest against government healthcare cuts next to La Maternitat hospital in Barcelona August 1, 2012. The banner reads "Not to pay one euro for one prescription. No more co-payment". REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST HEALTH) Mensen in Barcelona protesteren tegen bezuinigingen op gezondheidszorg. Foto Reuters / Albert Gea

Vier Spaanse regio’s die diep in de schulden zitten weigeren zo hard te bezuinigen als de Spaanse centrale overheid van hen verlangt. Het gaat om het noordoostelijke Catalonië (onder meer Barcelona), Andalusië, Asturië en de Canarische Eilanden.

Dit bleek na een bijeenkomst van afgevaardigden van zeventien Spaanse regio’s. De overige dertien stemden wel in met de eis van de centrale overheid om hun begrotingstekort in 2013 terug te brengen tot 0,7 procent.

Catalonië boycotte de bijeenkomst in zijn geheel. Het verzet tegen de eis van 0,7 procent werd vandaag geleid door de leider van de regio Andalusië, José Antonio Grinan.

Hij verliet uit protest de bijeenkomst voortijdig en stelde dat de Spaanse regering wil dat zijn Andalusië drie miljard euro extra bezuinigt. Hij zei:

“Dat is onmogelijk, tenzij we scholen en ziekenhuizen sluiten.”

Minister van Financiën Cristobal Montoro vertrouwt er echter op dat de regio’s hun tekorten terugbrengen. Volgens hem kunnen de regio’s daar bij wet toe worden verplicht.

Het terugbrengen van het Spaanse tekort wordt als cruciaal gezien om de leenkosten voor de schatkist omlaag te brengen. Het weigerachtige gedrag van de Spaanse regio’s brengt de Spaanse centrale regering dan ook verder in de problemen. Die probeert de Europese Unie en investeerders er juist van te overtuigen dat het land in staat is zijn financiën op orde te krijgen.

De rente op Spaanse tienjaarsleningen bleef vandaag op de secundaire markt gevaarlijk hoog op 6,6 procent.

    • Niels Posthumus