Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Veelzijdige schrijver Gore Vidal (86) overleden

Caption: (FILES) This file photo taken on October 5, 2006 shows US author Gore Vidal posing for a photo in his Los Angeles home. Vidal, the iconoclastic commentator on American life and history in works like "Lincoln" and "Myra Breckenridge," died at age 86, the Los Angeles Times reported on July 31, 2012. AFP PHOTO / FILES / Robyn Beck
Caption: (FILES) This file photo taken on October 5, 2006 shows US author Gore Vidal posing for a photo in his Los Angeles home. Vidal, the iconoclastic commentator on American life and history in works like "Lincoln" and "Myra Breckenridge," died at age 86, the Los Angeles Times reported on July 31, 2012. AFP PHOTO / FILES / Robyn Beck De Amerikaanse auteur Gore Vidal overleed vannacht in Los Angeles, archiefbeeld 5 oktober 2006. Foto AFP / Robyn Beck

De Amerikaanse schrijver Gore Vidal (86) is gisteren in zijn huis in Los Angeles overleden aan complicaties die ontstonden bij een longontsteking. Vidal was al langere tijd ziek.

Dat maakte zijn neef vannacht bekend, meldt persbureau AP. Vidal was veelzijdig, hij schreef onder andere romans, toneelstukken, essays en scenario’s.

Eugene Luther Vidal, geboren in 1925, nam de naam Gore over van de grootvader die hem in de politiek inwijdde. Hij steunde de Democratische Partij en deed in 1960 een mislukte poging om in het Congres te komen. In 1982 deed Vidal nogmaals een gooi naar een publieke functie. Toen probeerde hij in de Senaat te komen. Op NRC Boeken wordt Vidal omschreven als “té onverbloemd voor een carrière als staatsman”:

“In plaats daarvan ontwikkelde hij zich tot een erudiet en geestig criticus van de Amerikaanse samenleving en tot een chroniqueur van de Amerikaanse democratie door de eeuwen heen. In romans als Burr (1973, over een van de Founding Fathers) en Washington D.C. (1967, over 20ste- eeuwse intriges in de senaat) liet hij zien hoe spectaculair je de politieke geschiedenis kunt oproepen. Daarnaast schreef hij – als een Amerikaanse Anthony Burgess - romans met zeer uiteenlopende hoofdpersonen: een niet-stereotiepe homoseksueel in het controversiële The City and the Pillar (1948); een 4de-eeuwse Romeinse keizer die zich verzet tegen het intolerante christendom in Julian (1964); een transseksueel die rondloopt in de Gouden Eeuw van Hollywood in Myra Breckinridge (1968).”

Vidals hierboven genoemde derde roman, The City and the Pillar, sloeg in 1948 in als een bom, omdat homoseksualiteit er expliciet in werd beschreven. In de jaren zestig en zeventig bereikte Vidal een sterrenstatus.

Bekijk hier een uitgebreid interview met Vidal van Al Jazeera: