Vaarwel, sexybabe37@hotmail.com

Gekke.henkie@hotmail.com, domblondje007@hotmail.com, moi.me.ikke@hotmail.com. Wie de eerste hotmailadressen bestudeert, ziet een hele generatie kersverse internetgebruikers worstelen met haar identiteit.

Binnenkort moeten die gebruikers afscheid nemen van hun eerste digitale zelf. Microsoft stopt volgend jaar met de webmaildienst Hotmail. De komende maanden zullen de miljoenen hotmailadressen worden omgedoopt naar het zakelijkere @outlook.com. Het is Microsoft niet ontgaan dat een visitekaartje met een hotmailadres inmiddels amateuristisch overkomt. Het nieuwe mailprogramma ziet er een stuk opgeruimder uit. Het heeft een fris uiterlijk gekregen met veel wit. Gebruikers kunnen binnen het programma chatten en hebben veel opslagruimte. Uiteindelijk zal ook videochat van Skype worden geïntegreerd in het mailprogramma. Microsoft nam vorig jaar Skype over. In Outlook zitten bovendien functies waarmeede stromen spam en bulkmail waar Hotmail zoveel last van heeft, worden beperkt.

Veruit de meeste internetgebruikers sturen e-mails. Maar ze communiceren ook via sociale netwerken. Door links naar Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ te plaatsen, hoopt Microsoft op die trend mee te liften, of er in ieder geval niet aan te verliezen.

Microsoft lanceerde in 1996 als een van de eersten een gratis webmaildienst. Met 324 miljoen gebruikers, 36 procent van alle webmailgebruikers, is Hotmail nog steeds de grootste van alle diensten. Maar Microsoft verliest in rap tempo gebruikers aan rivaal Gmail van Google, dat inmiddels 31 procent van de markt in handen heeft. Yahoo is gestagneerd op 32 procent.

Hotmailgebruikers kunnen nu al hun adres omzetten of een nieuw account openen op outlook.com. In een paar uur tijd zouden volgens het bedrijf al ruim een miljoen adressen zijn aangevraagd.