Uitgelicht

Film

Fracture (Gregory Hoblit, 2007, VS/D). Anthony Hopkins mag weer eens de intelligente psychopaat uithangen. Deze keer heeft hij zijn overspelige vrouw vermoord en daagt hij officier van justitie Ryan Gosling uit hem veroordeeld te krijgen. Gosling speelt de aanklager als een chronisch oververmoeide man over wie, zelfs als langzaam tot hem doordringt dat hij de zaak op routine niet gaat winnen, een grijze nevel van slaperigheid blijft hangen. Gosling probeert zo iets origineels te doen met zijn rol in wat verder een standaardthriller is. Hopkins daarentegen neemt helemaal geen risico’s. Als Hannibal Lecter (The Silence of the Lambs, 1991) heeft hij ontdekt hij hoe hij het liefst een krankzinnige speelt: kalm en onderkoeld, met een permanente hint van borrelende waanzin. Hier is die stijl dicht in de buurt van een trucje gekomen.RTL8, 20.30-22.45u.

New in Town (Jonas Elmer, 2009, VS/Can). Romantische komedie met Renée Zellweger als snobistische grotestadsbitch die voor haar werk tijdelijk verhuist van haar designerappartement in Miami naar een stadje in Minnesota. Daar moet ze een fabriek reorganiseren en stuit daarbij op lokale vakbondspummel Harry Connick Jr.RTL5, 20.30-22.30u.

Ong-Bak (Prachya Pinkaew, 2003, Thailand). Thaise knokfilm waarin vechtsporter Tony Jaa het uit zijn geboortedorp gestolen hoofd van een religieus beeld moet zien te heroveren op de dieven. Daarbij wordt er uiteraard spectaculair op los gemept. Na afloop het door de hoofdrolspeler zelf geregisseerde (en veel minder leuke) eerste vervolg op dit onverwachte kassucces. RTL7, 20.30-22.25u.

Sydney White (Joe Nussbaum, 200t, VS). Tienerkomedie. De mooie studente Sydney White (Amanda Bynes) wordt lid van een studentenvereniging. Ze is heel anders dan de andere studentes en wordt de vereniging uitgezet door de jaloerse Rachel (Sara Paxton). Dan krijgt ze hulp uit een onverwachte hoek: zeven nerds bieden haar onderdak. Met hun hulp wordt ze al gauw de populairste studente op de campus – tot ongenoegen van Rachel. RTL5, 22.30-00.40u.

Informatief

Des racines et des ailes. Reportageserie over Frans erfgoed. Vanavond onder meer vanuit Aubazine in de Corrèze, waar architecten, historici en bewoners nieuw leven inblazen in het Canal des Moines, een voor Europa uniek waterbouwwerk uit de twaalfde eeuw dat nog steeds gebruikt wordt voor de bevoorrading van het dorp en het klooster. Nederlands ondertiteld.TV5, 21.05-22.45u.

Cavaliers seuls. Documentaire van Delphine Gleize en (acteur) Jean Rochefort over de bejaarde voormalige springruiter Marc Bertran de Balanda die, veroordeeld tot een rolstoel, zijn dagen doorbrengt tussen zijn geliefde paarden en met het opleiden van de jonge veelbelovende ruiter Edmond. En iedere dag kijkt hij uit naar het bezoek van thuishulp Martine.Arte, 21.50-23.20u.

Generals at war: Kursk. Amerikaanse serie uit 2009 waarin het verloop van historische veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog gereconstrueerd wordt met behulp van met de computer gemaakte simulaties. Daarin zien we vanuit de commandobunkers van de bevelhebbers het verloop van de strijd en een reconstructie van het hoe en waarom van hun beslissingen. Vanavond zijn dat maarschalk Zjoekov en veldmaarschalk Von Manstein, opponenten tijdens de Slag om Koersk (juli en augustus 1943). NGC, 22.00-23.00u.

Deutschland, deine Künstler: Till Brönner. Portret van de jazztrompettist die bekend staat om zijn technische perfectie en onderkoelde spel en daarom vaak met Chet Baker vergeleken wordt. De inmiddels veertigjarige Brönner trad op met popsterren als Annie Lennox, Aimee Mann en Sergio Mendes, maar produceerde ook platen voor Hildegard Knef, Thomas Quasthoff en de meidengroep No Angels. Voor deze film werd hij maandenlang gevolgd bij diverse activiteiten. ARD, 22.45-23.30u.

Amusement

Vexed. Eerste aflevering van nieuwe afleveringen uit de komische politieserie. Een moord in de showroom van een autobedrijf veroordeelt de relaxte Jack Armstrong (Toby Stephens) en de bijdehante uitslover Georgina Dixon (Miranda Raison) tot elkaar. De twee kunnen elkaar onmiddellijk niet uitstaan. Met muziek van Eels, DB Boulevard, The Ones, The Black Keys en The Chemical Brothers. BBC 2, 22.00-23.00u.

Radio

Zomeravondconcert: La Bohème. Rechtstreekse uitzending vanaf de Salzburger Festspiele. Met sopraan Anna Netrebko als Mimi en Piotr Beczala als Rodolfo. Wiener Philharmoniker, Konzertvereinigung Wiener Staatsopernchor en Salzburger Festspiele und Theater Kinderchor staan onder leiding van dirigent Daniele Gatti. Radio 4, 19.00-23.00u.