Tourwinnaar Wiggins wint ook olympische tijdrit - ‘een echte Britse held’

Britain's Bradley Wiggins competes in the men's cycling individual time trial at the London 2012 Olympic Games August 1, 2012. REUTERS/Mark Blinch (BRITAIN - Tags: OLYMPICS SPORT CYCLING)

Tourwinnaar Bradley Wiggins heeft in eigen land de olympische tijdrit bij het wielrennen gewonnen. De 32-jarige Brit toonde zich met een tijd van 50.39 minuten superieur in de 44 kilometer lange race tegen de klok. De Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra eindigden buiten de top tien.

Wiggins bleef de Duitser Tony Martin liefst 42 tellen voor op het 44 kilometer lange parcours rond Hampton Court Palace in Zuid-Londen. De Brit Christopher Froome legde beslag op brons op 1.08 van zijn landgenoot. Met zijn olympische overwinning zet Wiggins de kroon op een zeer succesvol jaar. Ook in Frankrijk legde hij de basis voor zijn eindzege in de tijdritten.

De winst van Wiggins betekende de tweede gouden medaille voor Groot-Brittannië vandaag en op de Olympische Spelen tot nu toe. Wiggins legde de 44 kilometer af met een gemiddelde snelheid van boven de 52 kilometer per uur. De Britse premier David Cameron noemde Wiggins direct na de race “een echte Britse held.”

Voor Wiggins is het zijn vierde gouden en zevende medaille in totaal op de Spelen. Zijn eerdere successen vierde hij echter als baanwielrenner.

Fabian Cancellara, de winnaar vier jaar geleden in Beijing, bleek in Londen niet voldoende hersteld van zijn val tijdens de wegrit. De Zwitser kon een goede start geen vervolg geven en zag het podium uit zicht verdwijnen. Aan de finish moest hij genoegen nemen met een zevende tijd.

Luis Leon Sanchez kende een ongelukkige tijdrit. De Spanjaard, onder contract bij Rabobank, moest direct na de start van fiets wisselen omdat hij door zijn ketting trapte. Niet veel later stond hij opnieuw aan de kant met problemen aan zijn fiets. Sanchez eindigde als 32e, van de in totaal 37 deelnemers.

    • Niels Posthumus