Oppositie Syrië niet blij met nieuwe raad - ‘regime zet landmijnen in’

Zo zaten ze er gisteren bij; de hoofden van de nieuwe raad voor de Syrische Revolutie, met in het midden Haytham al-Maleh. Foto AFP

Het Vrije Syrische Leger en de Syrische Nationale Raad zijn ontstemd. Niet alleen over de voortdurende strijd met de regeringstroepen of de landmijnen die dit leger heeft geplaatst nabij grensovergangen en rebellenroutes, maar over een nieuwe politieke coalitie buiten Syrië die een overgangsregering wil vormen.

Deze zogenoemde Raad voor de Syrische Revolutie werd gisteren in Kairo in het leven geroepen door niet minder dan zeventig overgelopen Syrische politici en verbannen activisten, aldus Reuters. Net als de Syrische Nationale Raad (SNC) wil het een politiek alternatief vormen voor president Bashar al-Assad, een nieuwe illustratie van de verdeeldheid binnen de oppositie in Syrië.

De raad vindt dat het SNC heeft gefaald en de revolutie geen goed heeft gedaan, maar wil wel in dialoog treden met andere oppositiegroepen. Ook belooft het meer steun aan de strijdkrachten. Volgens Reuters klagen zij over de kloof tussen hen en de SNC, die zich naar buiten toe graag mag profileren als de stem van de oppositionele krachten.

‘Zwakke en niets betekenende regeringen’

Het Vrije Syrische Leger kraakt in elk geval de oprichting van de raad en zegt dat het de rebellen juist verraad. Tegenover Al Arabiya zegt kolonel Riad al-Asaad dat over de ruggen van de martelaars wordt geprobeerd het Syrische regime nieuw leven in te blazen.

“Ze nemen een besluit tot het vormen van een overgangsregering zonder te overleggen met degenen die die hun leven wagen voor onafhankelijkheid van Assads criminele bende. Ze willen de buitenwereld tegemoetkomen terwijl ze de oppostie tegen elkaar laat vechten. Zo breken ze de eenheid van het volk waarvoor de SNC strijdt.”

De SNC zelf is evenmin te spreken over de gang van zaken. Leider Abdelbasset Seida vindt weliswaar dat alle oppositiestromingen gehoord moeten worden bij het vormen van een overgangsregering, “maar als elke groepering haar eigen bestuur formeert zonder overleg hebben we straks een reeks aan zwakke regeringen die niemand vertegenwoordigen en niets betekenen.”

Nieuwe raad wil geen invasie, wel bescherming

Het hoofd van de Raad voor de Syrische Revolutie wil best leden van de SNC in zijn overgangsregering opnemen. Haitham al-Maleh, in maart uit ontevredenheid over daadkracht opgestapt bij de SNC, zei gisteren al dat onder de zeventig leden meerdere oud-SNC’ers zijn.

“Maar we willen de de SNC wel duidelijk maken dat zij niet het enige orgaan zijn dat recht heeft te spreken namens de gehele oppositie. (…) We vragen de internationale gemeenschap niet om interventie, zoals een invasie, maar wel om bescherming. Zo zouden ze de luchtaanvallen van het regime kunnen afstoppen.”

‘Regime plaatst landmijnen’

Het Vrije Syrische Leger maakt tegenover Al Jazeera inmiddels melding van landmijnen die door het regime geplaatst zouden zijn bij grensovergangen en op routes die door de rebellen worden gebruikt. De groepering zegt ze bij vondst te gaan inzetten tégen de regeringstroepen. Ondertussen heeft Bashar al-Assad vanochtend van zich laten horen in zijn bekende retoriek: “Het lot van ons volk en de natie hangt af van dit gevecht tegen de criminele, terroristische bendes.”

    • Jules Seegers