Stroomonderbrekingen in half India

De elektriciteitsvoorziening in India komt langzaam op gang.

Rotterdam. India is gisteren opnieuw getroffen door een enorme stroomstoring. Naar schatting waren gisteren ruim 600 miljoen mensen in negentien deelstaten in het noorden, noordoosten en oosten van India verstoken van elektriciteit. Dat betekent dat de helft van de totale Indiase bevolking te lijden had onder de stroomonderbreking – los van het gegeven dat miljoenen huishoudens helemaal niet op stroom zijn aangesloten. Maandag viel het elektriciteitsnetwerk in het noorden van het land gedurende bijna 15 uur uit. Dat gebeurde ook in de hoofdstad New Delhi, met ruim 16 miljoen inwoners, waar gisteren treinen en metro opnieuw tot stilstand kwamen. Ook viel de spanning van het netwerk uit in relatief arme deelstaten als Bihar en Orissa. De Indiase minister van Energie, Sushil Kumar Shinde, deed gisteren een oproep aan de deelstaten om zich te houden aan de elektriciteitsquota. NRC