Strafcorner helpt Nederland aan zege op taaie Belgen

De Nederlandse hockeyers hebben vanmiddag hun tweede groepswedstrijd gewonnen. Mink van der Weerden was tegen België met zijn strafcorner tweemaal doeltreffend. De verdediger doet met zijn snaarstrakke stafcorner langzaam de gepasseerde specialist Taeke Taekema vergeten. Bob de Voogd maakte de 3-1 vlak voor tijd.

In de eerste helft raakte Van der Weerden nog de paal, maar kort na rust pushte hij raak – zijn tweede dit toernooi. Jérôme Dekeijser maakte twaalf minuten voor tijd gelijk voor België, ook uit een strafcorner. Maar nog geen vijf minuten later was het aan de andere kant weer Van der Weerden die – in twee instanties – doel trof. Tegen India was hij maandag ook al matchwinnaar.

Nederland revancheerde zich voor de oefennederlaag tegen België in maart dit jaar, toen de hockeyers in Kontich bij Antwerpen met 1-0 (zeven strafcorners tegen, nul voor) verloren. Bondscoach Paul van Ass kon zich toen nog verschuilen achter het gebrek aan automatismen en „intensiteit” bij zijn hockeyers, die elkaar na een oefenstage in Alicante in januari een maand niet hadden gezien.

Vanmiddag overtuigde zijn ploeg opnieuw niet. Vooral in de eerste helft kroop Nederland veel terug op eigen helft, zeer tegen de zin van de bondscoach. Met 27.000 leden heeft België nog geen achtste van het ledenbestand van de Nederlandse KNHB. Op papier is België de zwakste tegenstander die Nederland tegenkomt in de poulefase, naast Duitsland, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en India. Van de laatste ploeg won het wisselvallige team van Van Ass maandag met 3-2.

Australië rekent onderwijl in de andere poule in grootse stijl af met zijn tegenstanders. Na de 6-0 zege op Zuid-Afrika maandag in de eerste poulewedstrijd volgde vanochtend een indrukwekkend 5-0 op Spanje, de verliezend finalist op de afgelopen Champions Trophy in november vorig jaar.

Nederland lijkt in poule A met Duitsland te strijden om een plaats bij de laatste vier. De grote vraag is wie Australië ontloopt in de halve finales. Door met ruimere cijfers van België te winnen dan Duitsland heeft Nederland daarin alvast een belangrijke stap gezet. De ploeg van Van Ass moet nog spelen tegen de drie sterkste tegenstanders in de poule.