Spoorboekje van de Spelen dag 5: schermer Verwijlen en judoka Bosch gaan voor goud

Verwijlen vier jaar geleden in actie bij de Spelen in Peking, waar hij de kwartfinale haalde. Foto NRC / Bas Czerwinski

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 5, hoopt de Nederlander Bas Verwijlen op eremetaal bij het schermen.

Hij werd tweede op het afgelopen WK en EK, in Peking vier jaar geleden haalde hij de kwartfinale. En dus is schermer Bas Verwijlen vandaag (kwalificaties 11.30 uur, finales vanaf 20.10 uur) kanshebber op eremetaal. De 28-jarige Brabander was in februari en mei de nummer één van de wereldranglijst en komt uit op het onderdeel waarbij met de degen geschermd wordt. Verwijlen vorige maand in NRC:

“Schermen is voor mij een tactisch spel, een combinatie van boksen en schaken. Iemand raken zonder zelf geraakt te worden. Bij degen is het hele lichaam trefvlak. Bij floret en sabel ben je afhankelijk van een jury. Dat vind ik maar niks.”

Verwijlen maakt zijn wapen de avond voor de wedstrijd zo scherp mogelijk

Verwijlen, die het vanochtend rond half twaalf in zijn eerste partij opneemt tegen de Braziliaan Athos Schwantes, is een van de weinige schermers die zijn wapen zelf prepareert – de avond voor de wedstrijd. Hij leerde het als kind al van zijn vader, bondscoach Roel Verwijlen.

“Iedereen wil zijn wapen natuurlijk zo scherp mogelijk afstellen. Het puntje moet zo soepel mogelijk lopen. Ik maak het schoon met alcohol en een wattenstaafje en gebruik daarna een speciale poederspray. Als ik dan honderd keer klik, zit overal een glad laagje.”

Achter het schermmasker van Bas Verwijlen:

Tweede goud voor Marianne Vos?

De dag van vandaag is ook de dag waarop Marianne Vos voor de tweede keer in vier dagen tijd olympisch kampioene kan worden. Na haar grootse overwinning in de wegwedstrijd van afgelopen zondag, staat vanmiddag in Londen de individuele tijdrit op het programma. Voor de tijdrit (vanaf 13.30u) is ze overigens geen torenhoog favoriet. Zo werd ze vier jaar geleden in Peking veertiende bij de tijdrit.

Leontien van Moorsel, viervoudig olympisch kampioene, zei maandag tegen De Telegraaf dat de overwinning in de wegwedstrijd Vos misschien vleugels kan geven vandaag:

“Met deze vorm moet ze zelfs om het goud mee kunnen doen. Het is heel knap hoe ze dit heeft gedaan. De druk die ze als topfavoriet heeft gevoeld, is ongekend. Als je het dan zo afmaakt, ben je een absolute topper. En er zit nog veel meer in.”

Marianne Vos afgelopen zondag in actie tijdens de wegwedstrijd in Londen. Foto Reuters / Stefano RellandiniMarianne Vos afgelopen zondag in actie tijdens de wegwedstrijd in Londen. Foto Reuters / Stefano Rellandini

De mannen rijden vanmiddag ook de tijdrit in Londen (vanaf 15.30u). De Zwitser Fabian Cancellara is een van de grote favorieten voor olympisch goud. Hij kwam zaterdag tijdens de wegwedstrijd nog hard ten val, maar is toch fit genoeg om vandaag van start te gaan. De Australiër Cadel Evans, ook getipt voor goud, trok zich maandag terug omdat hij oververmoeid was. Voor Nederland doen vandaag Lars Boom en Lieuwe Westra mee.

En verder vandaag…

Op de roeibaan vaart de Holland Acht om 11.30 uur de olympische finale nadat de roeiers zich maandag via de herkansing plaatsten voor de finale. De ‘Acht’ gaat voor een medaille, maar de concurrentie is groot. De Nederlandse hockeymannen spelen vanochtend (om 11.45u) hun tweede groepswedstrijd tegen België. Afgelopen maandag wonnen de hockeyers hun openingsduel tegen India met 3-2.

Op de judomat komt voor Nederland vandaag Edith Bosch in actie. Bosch won in haar gewichtsklasse tot 70 kilo zilver in Athene en brons in Peking. Alleen het goud ontbreekt nog. Vandaag doet ze een ultieme poging die felbegeerde gouden plak te halen.

Bij het zwemmen staan vandaag de series en halve finales van de 100 meter vrij voor vrouwen op het programma. Belangrijk voor Ranomi Kromowidjojo, die morgenavond voor Nederland goud op het koningsnummer hoopt te halen. Mooie finales verder vanavond in het Aquatics Center, bijvoorbeeld de 100 meter vrij voor mannen, de 200 meter vlinderslag bij de vrouwen en de finale van de 4x 200 meter estafette bij de vrouwen.

Bekijk het volledige programma van dag 5 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Pim van den Dool