Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Schermer Verwijlen stelt teleur en wordt al in achtste finales uitgeschakeld

Een gedesillusioneerde Verwijlen vanmiddag na zijn uitschakeling in de achtste finales. Foto Reuters / Damir Sagolj

De Nederlandse schermer Bas Verwijlen, die gold als medaillekandidaat, is al in de achtste finales van het olympisch toernooi uitgeschakeld. Verwijlen moest zijn meerdere erkennen in de Duitser Joerg Fiedler.

Verwijlen, die vier jaar geleden kwartfinalist was in Peking en op de eerste positie van de wereldranglijst staat, hoopte in Londen een gouden medaille te halen. Hij was zijn dag nog goed begonnen door zijn eerste partij tegen de Braziliaan Athes Schwantes met 15-9 te winnen.

In zijn wedstrijd bij de laatste zestien tegen Europees kampioen Fiedler kwam Verwijlen al snel op grote achterstand. Na de eerste periode was de achterstand met 5-3 nog te overzien, maar daarna ging het van kwaad tot erger.

Fiedler maakte in de tweede periode vijf van de zes punten en kwam daarmee op een 10-4 voorsprong. Verwijlen kwam nog wel terug tot 11-7, maar het geloof in een goede afloop was toen al duidelijk verdwenen bij de 28-jarige Brabander.

Bekijk hieronder beelden van de uitschakeling van Verwijlen:

Bekijk hieronder de reactie van Verwijlen op zijn uitschakeling: